- İçindekiler
- Nedir
- Daha Uzun Yaşam, Daha Az Nüksetme
- Egzersizde Neler Var
- Ne Zaman Başlamalı
- Ne Yapmalı
- Ne Kadar Sık ve Ne Kadar Sıkı
- Nelere Dikkat Edilmeli
Nedir
Kanseri atlatmak ve kanser tedavisinin üstesinden gelmek büyük başarılardır. Hepsi olmasa da atlatan çoğu kişi, yaşamlarında bir öncelik edinirler: kanserin geri gelmesini önlemek. En son araştırmalar egzersizin kanser hastalarında yardımcı olabileceğini gösteriyor.Kanser teşhisi ve tedavisinin zorlu yolundan geçtiyseniz muhtemelen nasıl sağlıklı kalacağınızı düşünüyorsunuzdur. Ama zinde olmanın ve uzun dönem sağlığınızı azami seviyeye çıkarmanın en iyi yolu nedir?
Daha Uzun Yaşam, Daha Az Nüksetme
Egzersizin ve doğru beslenmenin insanları kansere yakalanmaktan koruyacağına dair bol kanıt var. En son bilgiler gösteriyor ki kanser hastaları için egzersiz kanserin nüksetmesini de önleyebilir.Birçok değişik kanser çalışmasında, tedaviyi tamamladıktan sonra aşırı kilolu olmak daha kısa hayatta kalma oranları ve kanser nüksetmesinin yüksek riskiyle ilişkilendirilir.
Meme kanseri tedavisini tamamladıktan sonra egzersiz yapan kadınlar daha uzun yaşar ve daha az nüks yaşar. Yeni iki araştırmanın gösterdiğine göre, kolorektal kanserden iyileşenlerden egzersiz yapanlar yapmayanlardan daha uzun yaşadı.
Uzmanların bu fikri henüz kanıtlanmadı. Kanserden kurtulan biri olarak egzersiz yapmak daha uzun, kansersiz bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir.
Egzersizde Neler Var
Genel nüfus için egzersizin yararları çok anlatılmıştır. Ama kanser hastasıysanız ne olacak?Kanser hastaları için egzersiz sizi daha zinde, güçlü ve zayıf yapar, aynı egzersiz yapan başkaları gibi.
Egzersiz ayrıca:
- Ruh halinizi düzeltebilir.
- Kendinize güveninizi artırabilir.
- Yorgunluğu azaltabilir.
Ne Zaman Başlamalı
Kanser teşhisi ve tedavisinden ne kadar sonra egzersize başlamalısınız? Mümkün olduğunca çabuk.Çalışmalar gösteriyor ki bir kanser teşhisinden sonra insanlar yavaşlıyor. Stres, depresyon, kanserden veya tedavisinden hasta veya yorgun hissetmek, hepsi insanları daha hareketsiz hale getiriyor.
Sorun, çoğu insanın tedaviden sonra hareketsiz kalması.
Kanser teşhisinden beri aktivite düzeyinizi azalttıysanız telafi etme zamanı.
Ne Yapmalı
Her insanın durumu farklıdır. Ortadan şiddetli bir egzersiz programına başlamadan önce, doktorunuzla görüşün.Aşağıdaki egzersizler kanser hastalarının ve herkesin şekle girmesine yardım eder:
- Esneme. Aslında herkes esneme egzersizleri yapabilir. Daha sert egzersize hazır değilseniz en azından esnek kalın.
- Aerobik egzersiz, örneğin yürümek, koşmak ve yüzmek. Bu tür egzersiz kalori yakar ve kilo vermenize yardımcı olur. Aerobik egzersiz kardiyovasküler zindelik de inşa eder, bu da kalp krizi, inme ve şeker hastalığı riskinizi düşürür.
- Direnç egzersizi (ağırlık kaldırma veya eş ölçülü egzersizler). Kas üretir. Birçok insan, kanser tedavisi sırasında kas kaybeder ve yağ alır. Yüksek yağ-yağ dışı kütle oranı olanlar için direnç egzersizi özellikle yardımcı olabilir.
Ne Kadar Sık ve Ne Kadar Sıkı
Genel nüfus için haftanın en az 5 günü en az 30-60 dakika ortalama ila yoğun fiziksel egzersiz önerilir.Bu miktarda egzersizin kanser, kardiyovasküler hastalık ve şeker hastalığı riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Uzmanlar bunun kanser hastaları için de yararlı olabileceğini söylüyorlar.
Ama halihazırda çok aktif değilseniz bunu hemen gerçekleştirmeyi ummayın. Her şeyde olduğu gibi bunda da anahtar küçük, erişilebilir hedefler koymak ve kendi başarılarınıza eklemektir.
Zevk aldığınız bir aktivite bulmaya çalışın. Aynı zindelik düzeyindeki biriyle arkadaşlık edebilirsiniz. Birlikte egzersiz yapacak bir arkadaş bulmak motivasyonunuzu artıracaktır.
Ne yaparsanız yapın cesaretiniz kırılmasın. Bir şey yapmak hiçbir şey yapmamaktan daha iyidir.
Fiziksel aktivitenizi bir spor salonuna katılmadan, hatta evden ayrılmadan artırabilirsiniz. Günlük rutininize daha fazla aktivite katmak sizi başlatabilir. İşte birkaç öneri:
- Asansöre binmek yerine merdiveni kullanın.
- Pedometre (adım sayacı) alın ve günlük adım sayınızı artırın.
- Gün içinde ayağa kalkmak, esnemek için aralar verin ve küçük yürüyüşlere çıkın.
- Kileri kontrol edin. Konserveleri, deterjan şişelerini veya ağır bir şeyi kaldırmak kas üretecektir. 10’luk 3 set veya kaslarınızın yorulduğunu hissedene kadar kaldırın.
Bir süre dinlenin, yavaş yavaş yeniden başlayın ve toparlanın. Uzun vadede enerji düzeyiniz artacak.
Nelere Dikkat Edilmeli
Kanser hastalarında egzersiz kalp hastalıkları için biraz yüksek bir risk taşıyabilir. Her zaman tam bir fiziksel muayene yaptırın ortalama ila yoğun bir egzersiz programına başlamadan önce onkologunuzdan onay alın.Kemoterapiyi, kanepenin üstünde oturasınız diye bitirmediniz. Doktorunuzla bir araya gelin, bir egzersiz programı hazırlayın ve harekete geçin!
BOSU topu nedir?
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Hocam kanser hastalarında genel olarak ağrı nasıl olur?... devamı
Kardiyovasküler Egzersiz Beyin Gücünü Arttırıyor
Kanser Hastaları İçin Egzersiz: Tedaviden Sonra Zindelik