Kronik lenfositik lösemiyi teşhis etmek için şu kan testleri uygulanmaktadır:
- Alınan kan örneğindeki hücrelerin sayımı: Tam bir kan sayımı yapılarak kandaki lenfosit sayısı tespit edilebilir. Alınan kan örneğinde bir lenfosit türü olan B hücrelerinin sayısının fazla çıkması kronik lenfositik lösemi göstergesi olabilir.
- Lenfositlerin türünün belirlenmesi: Normalden fazla sayıdaki lenfositlerin, kronik lenfositik lösemi ya da başka bir kan hastalığı yahut herhangi bir enfeksiyon kaynaklı olup olmadığını belirlemek için akışlı hücre sayımı ya da immün fenotipleme adı verilen test uygulanır. Eğer kronik lenfositik lösemi varsa akışlı hücre sayımı testi, lösemi hücrelerinin karakteristiğinin belirlenmesini ve böylece anormal hücrelerin ne derece saldırgan (yayılmacı) olduğunun tespit edilmesini de sağlar.
- Lenfositlerin kalıtsal nedenlerinin incelenmesi: Anormal lenfositlerin içindeki kromozomları incelemek amacıyla florans hücre içi hibridizasyon adı verilen test uygulanır. Test sonucunda elde edilen veriler kimi zaman teşhis koymak ve tedavi yöntemi belirlemek için kullanılmaktadır.
Diğer Testler
Bazı durumlarda doktor, teşhis koymak için aşağıdaki testlerin de yapılmasını isteyebilir.
- Kemik iliği biyopsisi ve aspirasyonu
- Bilgisayarlı tomografi
Hastalığın Evrelerinin Belirlenmesi
Kronik lenfositik lösemi teşhisi konulduktan hemen sonra hastalığın hangi evrede olduğu tespit edilir. İki farklı evre belirleme sistemi kullanılır. Bu iki sistem de hastalığın gelişimini ortaya koyan başlangıç, orta ve ileri evreleri belirler. Bu derecelendirme yöntemi uygulanacak tedavi seçeneklerini belirlenmek için kullanılır.
Hastalığın ilk evresinde genellikle acil tedavi gerekmemektedir. Orta ve ileri evrelerde ise tedaviye derhal başlanması uygun görülür.
Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA
14 yaşındaki kızım da haşimato troidit teşhis edildi. Tedavi olur mu osteopati ile tedavisi mümkün mü?... devamı
Uyku Hapları Kanser Ve Ölüm Riskini Artırıyor
Kanser Hastalarında Uykusuzluk Sorununun Çözümü Nasıldır?
Kanser Hastalığı Ağrı Yapar Mı?
Kolon Kanseri Önlenebilir Bir Hastalık Mıdır?
Karaciğer Kanserinin Tedavisi Nasıldır?