Hastalar genellikle ameliyat sonrası süreçte, 1 yıl kadar bağırsak alışkanlıklarının yerine gelmediğinden ve düzensizlikten şikayet ederler. Bu konuda sabırlı olmaları gerekir.
Diyetlerinin, aynen korunmada önerilen diyet gibi bol lifli, bol sebze, meyve, tahıl ve sıvı alınan, hayvansal ve yağlı gıdaların az olduğu bir diyet şekli olması gerekir.
Her hastanın hastalığının geri gelme riski vardır. Bu riskler hesaplanabilir ve bilinebilir. Kimisinde yüzde 50, kimisi için yüzde 20 olabilir. Bazı hastalarda genetik, bazı hastalar ise yaşlı olabilir. Hastanın özelliğine göre bir takip formatı çıkarılır.
Genellikle karsinoembriyonik antijen denen ve kanda ölçülebilen, hastalığın nüksünü gösterebilen basit bir kan testi sıklıkla yapılır. Önceleri 3 ayda, sonraları 4 ve daha sonra 6 ayda bir yapılır.
Araya görüntüler de konulmak zorundadır. Bunun amacı, karaciğer metastazlarını erken yakalamaktır. Böylece cerrahiyle ya da yakma gibi yöntemlerle onların yok edilmesi hedeflenir.
Ameliyattan sonraki 1. yılda mutlaka tekrar kolonoskopi yapılır. Eğer temiz bulunursa, ondan sonra kişinin hayatı boyunca 3-5 yılda bir yeniden yapılması gerekir.
Hızlı Yemek Mide Kanseri Riskini 5 Kat Arttırıyor
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam ben stargardt hastasiyim .göz numaram 2.5 numara.bu rahatsizligım ne kadar ilerler.körlük durumu olur mu.nelere dikkat etmem lazim.teşekkürler... devamı
Kolon Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Kolon Kanserinin Sık Görüldüğü Gruplar Hangileridir?
Kemoterapi Mutlaka Saç Dökülmesine Yol Açar Mı?
Kronik Lenfositik Lösemi Hastalarının Günlük Yaşamı Nasıl Olmalıdır?
Karaciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?