Karbon monoksit zehirlenmesi karbon monoksit gazının solunmasından kaynaklanan tıbbi bir durumdur. İnsanlar bu durumdan ölebilir ya da beyin ve diğer organlara hasardan kaynaklanan uzun dönem sakatlıkları yaşayabilirler. Sebepler uygun şekilde havalandırılmayan cihazların yanı sıra mesleki temas içerebilir ve tedavi, hastaya saf oksijen verilmesidir. Tedavi genelde hastane ortamında yapılır.

Bu gazın rengi veya kokusu yoktur, böylece onu tespit etmek imkansız hale gelir. Karbon monoksit soluyan kişiler vücutta oksijenin yer değiştirmesini yaşarlar. Karbon dioksit yoğunlukları ne kadar yüksekse zehirlenme o kadar hızlı meydana gelir. Karbon monoksit zehirlenmesi başlarken ve hücreler ölürken kişiler baş ağrıları, kafa karışıklıkları, depresyon, baş dönmesi ve göğüs ağrıları yaşarlar. Hücreler ölmeye başlar ve hastalar organ yetmezliği yaşayabilir. Saf oksijen hastanın iyileşmesini sağlar ama karbon monoksit zehirlenmesinden kaynaklanan beyin hasarları geri döndürülemez.

Kronik karbon monoksit zehirlenmesi zaman içinde yavaş yavaş olur. Kişiler yavaş çoğalan değişikliklerin sonucu olarak depresif hissedebilir, hafıza kaybı yaşayabilir ve davranış değişiklikleri geçirebilirler. Bu durumun akut versiyonu, örneğin çalışan bir motorla kapalı bir alanda yüksek karbon monoksit hacimlerine maruz kalmak, hızlı organ hasarı başlamasına neden olur. Hasta komaya girip ölebilir.

Karbon monoksit zehirlenmesinin önlenmesi gazın tehlikeli seviyelerini tespit etmek için detektörler takmayı ve kapalı alanlarda karbon monoksiti kısıtlamak için adımlar atmayı gerektirir. Detektörler bir dizi kaynakta mevcuttur ve duvar deliklerine doğrudan takılabilir. Tehlikeli durumlar olduğunda seslerle ve ışıklarla alarm verebilir ve evde tehlikeli düzeyde yüksek karbon monoksit varda kişileri uyandırabilir. Cihazları doğru şekilde havalandırmak, havalandırmaları temiz ve açık tutmak ve cihazların düzenli bakımdan geçtiğinden, böylece mümkün olduğunca etkin bir şekilde yakıt yaktığından emin olmak da önemlidir.

Karbon dioksitin üretildiği alanlarda havalandırma çok önemlidir. Ortamdan geçen düzenli bir hava akışını sürdürmek karbon monoksit düzeylerini düşük tutacak ve alanı çalışmak için daha güvenli hale getirecektir. Teknik elemanlar, benzin ve dizel makinelerle çalışanlar gibi kişiler, soğuk ve yağışlı havalardan dolayı kapalı çevrelerde çalışmaya eğilimli oldukları kış aylarında karbon monoksit zehirlenmesinin yüksek riski altındadır. Çalışma alanlarına monitörlerin kurulması ve güvenlik için mekanda yeterli bir havalandırma sistemi bulundurulması önemlidir.