Büyüklüğü 5 milimetreden küçük olan böbrek taşlarının kendiliğinden düşme ihtimali yüzde 90’dır. 5 milimetre ila 7 milimetre arasındaki taşların kendiliğinden düşme ihtimali yüzde 50’dir. Yani yarı yarıyadır.
Ancak 7 ya da 8 milimetre ve üzerindeki büyüklüklerde olan taşların kendiliğinden düşme ihtimali hemen hemen hiç yoktur.
Ancak taş düşürmede taşın büyüklüğü kadar, taşın bulunduğu yer de çok önemlidir. Eğer taş üreterin en üst kısmındaysa bunu düşürmek daha zordur. Fakat kanalın en alt kısmına yakın olduğunda düşürmek daha kolaydır. Bunların yanı sıra hareketli olan ve bol sıvı tüketen insanların taş düşürme ihtimali çok daha fazladır.
Düşmeyen böbrek taşlarının tedavisi
Üreter taşları eğer böbrekte genişleme yapmamışsa, boyutu da 7 milimetrenin altındaysa, 1 hafta ila 10 gün arası bir sürede kendiliğinden düşmesi için hastaya ilaç ve tavsiye verilir. Ancak 7 ila 10 arasında düşmeyen, yeniden renal kolike yani böbrek ağrısına neden olan taşların mutlaka başka şekillerde tedavi edilmesi gerekir.
Halk arasında taş düşürmek için maydanoz suyu oldukça sık kullanılır. Keza aynı amaçla çok sık bira tüketilir. Ancak bilinenin aksine, bu her iki yöntem de, normal olarak alınan sıvılardan daha fazla avantaj sağlamaz.
İLGİLİ MAKALE
Böbrek taşını düşürmek yapılması gerekenler
Prof. Dr. Sinan ZEREN
Iyi gunler Dr. Bey 26 yaşındayım ve Kayseri de özel bir hastanede nörofizyoloji teknisyeniyim yaklaşık 10 yıldır böbrek taşı şikayeti ile uğraşıyorum ... devamı
Kendi Kendine Düşen Böbrek Taşları Hangileridir?
Yeni Doğan Bebeklerin Sık İdrar Yapmasının Nedenleri Nelerdir?
Sünnette Hangi Anestezi Yöntemi Kullanılmalıdır?
Sünnet Olmanın Yararları Nelerdir?
Bebeklerde İnmemiş Testis Durumunda Ne Yapılır?