- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
- Kesiklerde oluşan kanamaların çoğu, yara üzerine doğrudan uygulanan basınç ile belli bir süre sonra durdurulabilir. (Kesilen bölgeyi kalp hizasından yukarı tutmak da işe yarar.)
- Yarayı su ve doğal sabunla yıkayarak bakterilerin yol açacağı olası bir enfeksiyon önlenmelidir.
- Kesik bölgeye antibiyotikli bir merhem sürüp gazlı bezle sarmak, yara kabuk bağlayana kadar oluşabilecek enfeksiyon riskini ve yaradan akacak sızıntıyı önlemeye yarayabilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Hekimlerin kesiklere yapacağı ilk müdahale, aynen evde de yapılacağı gibi kanamayı durdurmak olacaktır.
- Kol ve bacaklardaki kesiklerde doğrudan elle uygulanan basınç yeterli olmazsa geçici bir çözüm olarak tansiyon aleti kullanılabilir.
- Yüz ve vücuttaki kesiklere genellikle turnike uygulanmaz.
Kesik bölgedeki ağrıyı uyuşturmak için bazı ilaçlar verilebilir. Kullanılan yöntemler, yaranın bulunduğu yere ve kesiğin büyüklüğüne göre değişir:
- Yara üstüne merhem sürülebilir.
- Yaraya doğrudan lokal anestezi enjekte edilebilir.
- Bölgeye giden sinirler, sinir bloğu adı verilen yöntemle uyuşturulabilir. (Parmak ucu kesiklerinde tercih edilen bu yöntemde, parmağı ele bağlayan dip kısımdaki sinirler bir dizi iğne yapılarak uyuşturulur.)
Yarayı doğru biçimde temizlemek, yara bakımında alınacak en önemli önlemdir.
- öncelikle yaranın etrafındaki bölge, su ve sabunla yıkanır. Bu bölgedeki kurumuş kan, sulandırılmış oksijenli su ile temizlenir.
- Daha sonra, yaraya yüksek basınçla steril su püskürtülür. Bu işlem, bakterilerin yaraya bulaşmasını önlemekte çok faydalıdır.
Kesik yaranıza ne tür bir müdahale yapılması gerektiğine doktorunuz karar verecektir.
- Ufak kesikler, özel steril bir yara bandı veya doku yapıştırıcısı ile kapatılabilir. Doku yapıştırıcıları, aynı zamanda bakteriyel mikroplara karşı bir bariyer olarak da kullanılabilir. Bu tür yara bantlarına karşı alerjiniz varsa, doktorunuzu mutlaka bu konuda uyarın.
- Derin kesiklerde, derinin (kasları çevreleyen bağ dokusu olan fasya gibi) derin tabakalarını onarmak için dikiş atmak gerekebilir.
- Cilt yüzeyine atılan dikişler kanamanın durmasına ve alt dokuları korumaya yarayabildiği gibi yarada daha küçük bir iz kalmasını da sağlayabilir.
Kesik yaralarında, içerdiği malzemelerin türüne göre farklı yara bantları kullanılır.
- özel yara pansumanları veya vazelinli gazlı bez gibi bazı yaraya yapışmayan malzemeler, daha iyi sonuçlar verebilirler.
- Bazı malzemeler de daha emici oldukları, gereken yüzeysel basıncı sağladıkları ve yaralı bölgeyi sabitledikleri için tercih edilir. Kesiğin nerede olduğu ve tipine göre basınçlı bandaj veya özel kırık tahtaları kullanılabilir.
Yanlış Bilgi: Şeker Hastasının Yarası İyileşmez
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Hocam merhaba 29 yaşındayım, bir yılık evliyim, iki ay önce adet gecikkmesinden dolayı hastaneye gittim, testler falan yapıldı sol tarafımda üc cmlik ... devamı
Cerrah Balığı Dikeni Batması
Saçınız & Kafa Deriniz Sağlığınız Hakkında Neler Söylüyor
Uyuz Tedavisi
Köpekbalığı Isırığı Tedavisi
Akrep Sokması Tedavisi