Eğer kistik akne yeni başlıyorsa ve çok az sayıdaysa, sürme ilaçlarla kontrol altına alınmaya çalışılabilir. Sürme ilaçlardan en çok A vitaminli ya da antibiyotikli kremler veya losyonlar tercih edilir. Bu ilaçlar bir ay süreyle kullanıldığı halde kistik aknenin devam ettiği ve gerilemediği koşullarda ağızdan A vitamini ya da antibiyotik kullanılması gerekir.
Tedaviye başlamadan
Kistik akne tedavisine başlamadan önce dikkat edilmesi gereken nokta, kişinin yüzünde kapalı komedonların yani yağ butonlarının olup olmadığının kontrol edilmesidir. Kişi cildini gerdiği zaman eğer çok sayıda kapalı komedonu varsa, mutlak sürme ilaçlarla birlikte ağızdan ilaç tedavisi de yapılmalıdır.Ama sadece iltihabik elemanlardan oluşan bir kistik akne söz konusuysa, o zaman ağızdan ilaçla da tedavi edilebilir. Kistik aknenin çok büyük ve iltihaplı elemanlardan oluşması halinde, tedaviye çok iyi ve çabuk yanıt almak mümkündür.
Ancak, antibiyotikli tedavilerde ilaç kesildikten sonra hastalık hızla tekrarlayabilir. Bu yüzden, antibiyotik tedavisi kesildikten sonra sürme antibiyotiklerle idame tedavilerin düzenlenmesi gerekir.
Kistik akne kroniktir
Antibiyotik krem kullanımına rağmen yeniden çıkan kistik aknelerin tedavisinde, ağızdan A vitamini takviyesi alınmalıdır. Tüm akne tablolarında olduğu gibi, kistik akne de kronik bir tablodur. Dolayısıyla iyileşme süreci bilinmediği için, doktor kontrolünde belli aralıklarla tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda endişelenmeye gerek yoktur. Çünkü ilaçlarla kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir.Bazı kişiler karaciğer sorunlarından ya da yan etkilerinden dolayı ilaç kullanamayabilirler. Bu kişilerin kistik akne tedavilerinde lazer tedavileri uygulanabilir.
Kistik akne neden olur?
Prof. Dr. Tevfik GÜRMEN
Kalp kapakları çökelmişse ne yapılır ve nasıl önlem alınır riski nekadardır... devamı
Sedef Hastalığı Nedir?
Sedef Hastaları Diğer Hastalıklara Duyarlı Mıdır?
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Sedefi Hastalarının Cilt Bakımı Nasıldır?
Tırnak Mantarının Nedenleri Nelerdir?