Kistik Fibrozis ve Belirtileri

Kalıtsal bir hastalık olan kistik fibrozis solunum yollarındaki ve sindirim sistemindeki salgı bezlerini etkileyerek işlev bozukluklarına neden olur. Akciğer, pankreas, bağırsak, sinüsler ve üreme organlarına zarar veren kistik fibrozis gen mutasyonu nedeniyle dış salgı bezlerindeki akışkanlığın yitirilmesine neden olur. Böylece organ sisteminin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan salgı bezlerindeki sıvıların kıvamı artar. Bu salgılar akciğerlerdeki hava yollarını tıkayarak mikropların yerleşmesine ve akciğer enfeksiyonlarına neden olur. Aynı zamanda pankreasta ve karaciğer salgılarında da benzer bir durum gözlemlenir, sindirim sistemi organlarındaki tıkanıklık yiyeceklerin sindirilip vücut için yararlı hale dönüştürülme işlemi yarım kalır böylelikle ortaya karında şişkinlik, kilo alamama, karında gaz, kötü koklu ishal, büyüme ve gelişme geriliği, vitamin eksiklikleri gibi şikâyetler ortaya çıkar. Bir diğer görülen şikâyet ise özellikle sıcak havalarda KF hastalarının normalden daha fazla terlemeleridir. Peki,  kistik fibroz hastalığı belirtileri nelerdir?

Yeni Doğan Bebeklerde Dışkılama Problemi

Kalıtsal olan kistik fibrozis rahatsızlığı yeni doğan bebeklerde görülebilir bu durum ilk olarak bebeğin dışkısını yapamamasıyla ortaya çıkar.

Sık ve Uzun Süreli Öksürükler

Kistik fibrozisin en yaygın belirtilerindendir. Sık ve uzun öksürükler akciğerleri tıkayan kıvamlı sıvılardan kaynaklanır.

Balgam

Kistik fibrozis hastaları çok miktarda balgam çıkarmaktan dolayı şikâyet ederler bunun nedeni yine akciğerlerdeki tahribattır.

Zatürree veya Bronşit

Özellikle çocuklarda sık tekrarlayan zatürre ve bronşit kistik fibrozis belirtileri arasında yer alır.

Gaz ve Karında Şişlik

Bir diğer sindirim sistemi problemi olan gaz ve karında şişlik kistik fibrozis hastalarında sık görülür.

Kötü Kokulu Dışkı

Sindirim sistemini etkileyen kistik fibrozis yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olan salgıları kuruttuğu için hastaların dışkıları hem katı hem de kötü kokuludur.

Bağırsak Tıkanması

İlerleyen seviyelerdeki kistik fibrozis hastalığında bağırsak tıkanmaları besinlerin sindirilememesinden kaynaklanır.

Op. Dr. Rıdvan BALOĞLU

Merhaba hocam Uç koksigeal vertebra seviyesinde 5.5mmçapindaT2hiperintes kistik yapi mevcuttur.. Bu ne anlama gelmektedir.Nasil tedavi uygulanir.... devamı