Kolon kanserine yol açan nedenlere bakıldığı zaman, burada sigara-akciğer kanseri gibi birebir ve doğrudan bir ilişki bulmak mümkün değildir. 

Ancak dünyadaki yayılımına bakıldığında, refah toplumları ve bunlarla ilgili beslenme türlerinde, yani hayvansal gıdaların ve yağın yoğun alındığı, hareketin daha az olduğu, yüksek kalorili ve az lifli beslenen toplumlarda kolon kanserinin daha sık ortaya çıktığı görülür. 

Kolon kanserlerinin genetik etmenleri vardır. Ailevi kolon kanserleri vardır. Daha doğrusu kolon kanseri gelişme riski çok yüksek olan ailevi genetik hastalıklar vardır. Ancak bunların toplam oranı, bağırsak kanserlerinin içinde yüzde 5-10’u geçmez. Çoğu sadece o kişinin başına gelen olaylardır. 

Beslenme konusunda, birebir bir gıdayı suçlamak mümkün değildir. Ama yüksek yağ oranı, yüksek kalori, az lif, bol hayvansal gıda, özellikle kırmızı etler gibi gıdalarla beslenen, az hareket eden, sürekli arabayla seyahat eden ve az yürüyen toplumlarda görülme sıklığı daha fazladır.

Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL

Hocam merhaba, Ben 40 yaşındayım, hiçbir şikayetim olmadan kontrol amaçlı endoskopi ve kolonpskopi yaptırdım. Biraz evhamlı biryimde :) Ailemde değil ... devamı