Kolon kanserine yakalanma riski daha yüksek olanlar, daha çok kadınlara göre erkekler, gençlere göre yaşlılar olarak sayılabilir.
Bazı iltihabi bağırsak hastalıkları, kolitis ülseroza ve kron gibi bağırsak hastalıkları zemininde oluşan yara izleri, kanser gelişimi için bir başlangıç olabilir. Bu tür hastalarda kolon kanseri riski, normal bireylere göre biraz daha fazladır.
Birebir kalıtsal kolon kanseri ailesi olmak dışında da, bir insanın ailesinde, annesinde, babasında, kardeşinde kolon kanseri olması, bünyesinin benzemesiyle ilişkilendirilebilecek şekilde, bu bireyde kolon kanseri riskini bir miktar arttırabilir.
Zaten bir ailede kalıtsal kolon kanseri hastalığı varsa bunu, ardı ardına 2-3 jenerasyonda, 3 veya daha fazla kolon kanseri olmasıyla görmek mümkündür. Bu bireylerin hayat boyu kolon kanserine yakalanma riski yüzde 80-90 gibi çok yüksek orandadır.
Hatta bu bireylere genç yaşta bir takım önleyici cerrahiler, bağırsağın baştan tamamıyla alınması bile düşünülebilir.
Kolon kanseri nedir?
Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL
Hocam merhaba, Ben 40 yaşındayım, hiçbir şikayetim olmadan kontrol amaçlı endoskopi ve kolonpskopi yaptırdım. Biraz evhamlı biryimde :) Ailemde değil ... devamı
Kolon Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Kolon Kanserinin Sık Görüldüğü Gruplar Hangileridir?
Kemoterapi Mutlaka Saç Dökülmesine Yol Açar Mı?
Kronik Lenfositik Lösemi Hastalarının Günlük Yaşamı Nasıl Olmalıdır?
Karaciğer Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?