- İçindekiler
- Nedir?
- Belirtileri
- Teşhis ve Tedavi
Nedir?
Köprücük kemiği her yaşta çocuk ve erişkinde görülen en sık kırıklardan biridir. En çok çocuklarda ve sporcularda görülür. Doğum sırasında köprücük kemiği kırığı ile doğmuş çok sayıda bebek vardır. Çocuklarda direk darbe ve düşme ile kolayca kırık oluşur. Çünkü köprücük kemik kırığı 20 yaşına kadar tam olarak sertleşmez. Sporcularda düşmeler sonrası enerji dirsek ve omuzdan geçerek köprücük kemiğinde sonlandığı için sık görülür.Köprücük kemiği omuz yapısının bir parçasıdır ve omuzla gövdenin ön tarafta bağlantısını sağlar. Aynı zamanda hemen altından kola giden çok sayıda hayati damar ve siniri de korur. Bu kadar yakın olmasına rağmen bu damar ve sinirler kırıklarda nadiren yaralanır.
Belirtileri
Bir düşme sonucu omuzunuzda ağrı ile birlikte aşağıdaki bulgulardan bir veye birkaçı varsa hemen bir doktora başvurun.- Omuzun aşağı ve öne doğru düşüklüğü
- Kolu ağrı nedeniyle kolu kaldıramama
- Kol hareketleri veya üzerine basma ile köprücük kemiği üzerindeki hassasiyet
- Köprücük kemiği üzerinde çıkıntı
- Nadiren kemik cildi yaralayarak dışarı çıkabilir
Teşhis ve Tedavi
Doktora başvurduğunuzda doktorunuzun asıl dikkat etmesi gereken şey damar ve sinirlerde bir yaralanma olup olmadığıdır. Yaralanma durumunda acil bir operasyon gerekebilir. Bu cerrahiler yaralanan dokuya bağlı olarak plexus brachialis ( kol sinir ağı) cerrahisi konusunda deneyimli kişilerce yapılmalıdır.Bunun dışında basit bir röntgen incelemesi kırık hakkında her türlü bilgi edinilebilir.
Köprücük kemiği kırıkları çoğunlukla konservatif (cerrahi dışı) yöntemlerle tedavi edilir. Çünkü konservatif tedavi ile kırığın kaynamama olasılığı % 10 lar civarında iken operasyon sonrası bu oran % 30 lara çıkmaktadır.
3 nedenle cerrahi tedavi önerilmektedir;
- 1. Damar-sinir yaralanması bulunması
2. Genç- zayıf bayanlarda estetik nedenlerle ( konservatif tedavi sonrası küçük bir çıkıntı genellikle kalmaktadır.)
3. Kırığın kaynamaması durumunda
Konservatif tedavi % 90 oranında başarılıdır. Tesbit 3 ile 6 hafta sürebilir. İlk kaynama sonrası kırık seviyesi üzerinde büyük bir çıkıntı oluşsa da daha sonra küçülmektedir. Büyük çoğunlukla küçük bir çıkıntı kalmaktadır. Ancak fonksiyonda hiç bir kısıtlılık kalmamaktadır.
Colles Kırığı
Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN
merhaba; annemin ayağının üzerinden araç geçti ve ayağında kırık meydana geldi.Ameliyat ile ayak baş parmağı kemik tozü ile doldurularak düzgün kemik ... devamı
Slap Lezyonu
Sırt Ağrısının Nedenleri
Muhtemel Bir Yaralanmadan Nasıl Korunulur?
Omuz Artroskopisi
Omuz