Nedir

Gözün en ön kısmında yer alan damarsız ve saydam bir yapı olup, ışığı odaklayan ve gözü dış etkenlerden koruyan bir dokudur. Bu doku gözün en kuvvetli odaklayıcı kırıcı ortamıdır. Kornea kırıcılık özelliği sayesinde dış ortamdan gelen ışığın retinaya odaklanmasını sağlar. Cam gibi saydam, düzgün ve pürüzsüz bir dokudur. Korneanın saydam ve damarsız olması onu özel kılmaktadır. Damarsız olmasına karşın sinir dağılımı deriden 300-400 kat daha yoğundur. Kornea beslenmesini gözyaşı ve göz içi sıvısında bulunan oksijenden sağlamaktadır. Sinir lifleri sayesinde göz kırpma refleksi uyarılır ve böylece kornea gözyaşı ile devamlı ıslak tutularak, yüzeyinin bütünlüğü korunur.

Kornea saydamlığı doğuştan, genetik kökenli veya sonradan geçirilen travma, enfeksiyon ve cerrahi sonrasında bozulabilir. Korneanın saydamlığı bozulursa görme kalitesi azalır. Korneanın her hangi bir şekilde etkilenmesi görmeyi azaltacağı gibi şiddetli ağrı, batma, yanma ve ışık hassasiyetinde artma gibi şikayetlere de yol açabilir. Korneada kalıcı bir hasar kalması görmeyi etkileyeceği için erken ve doğru tedavi şarttır. Kuru göz, herpetik keratit, kornea enfeksiyonları ve keratokonus gibi korneanın dejeneratif hastalıkları daha sık karşılaşılan durumlardır.

Bunların dışında aşağıdaki tedaviler kornea hastalıklarında uygulanılmaktadır.

Femto Keratotami

Özellikle keratoplasti sonrası ortaya çıkan yüksek astigmatların tedavisinde son teknoloji femtosecond laZerle korneanın dik alanları düzleştirilmektedir. Bu işlem saniyeler sürmektedir.

Kornea Nakli/Keratoplasti

Kornea dokusunun bütünlüğünün bozulduğu durumlarda kornea nakli uygulanılmaktadır. En sık kornea nakli keratokonus, büllöz keratopati ve kornea skarı durumlarında uygulanılmaktadır. Bu durumda kornea bankalarından alınan sağlıklı kornea bozuk olan bu dokunun yerine nakil edilir. Çok yeni bir gelişme olarak kornea nakli uygun hastalarda, İstanbul Cerrahi Hastanesi''nde femtosecond lazerle uygulanmaktadır. Bu yöntem kornea nakillerindeki başarı oranını artırmaktadır.

Amnion Zar Transplantasyonu

Amniyon zarı biyolojik örtü görevini görür. Oküler yüzey hastalıklarında ve konstrüksiyonlarında kullanılmaktadır.

Pterijium - Konjuktivoplasti

Halk tarafından et beni olarak da bilinen pterijium kornea üzerine yürüyen fibroblastik dokudur. Bu doku genellikle ilerleme göstererek hem kozmetik görünüm bozukluğu hem de görme bozukluğuna yola açar. Kornea üzerinden rezeke edilerek uzaklaştırılsa bile pterijiumun nüksü mümkündür. Nüksetmesini önlemek için ameliyat sırasında Mitomisin C kullanılmakta ve konjunktivoplasti tekniği tercih edilmektedir.

Corneal Cross-Linking

Daha yeni bir tedavi yöntemi olan Korneal Crosslinking (C3-R®) (Çapraz bağlama), ile keratokonusun ilerlemesinin durdurulması amaçlanılmaktadır.

Keretakonus Birimi

Keratokonus genellikle her iki gözü etkileyen ve sıklıkla da asimetrik, enflamatuar olmayan, kornea doku bozulması, dikleşmesi, kornea tepesinin incelmesi ve öne çıkması ile karakterize kornea hastalığıdır. Hastalık genellikle genç yaşlarda ortaya çıkar ve 40''lı yaşlarda duraksama gösterir. Keratokonusun ortaya çıkmasında genetik aktarım söz konusu olabildiği için diğer kardeşlerin de keratokonus yönünden araştırılması gerekir. Şikayetler hastalığın şiddetine bağlı olsa da, gözlük ayarlamada zorluk, görmede zaman zaman bulanıklaşma, baş ağrısı, çarpık görme ve görmede azalma şeklinde sıralanabilir. Tedavi hastalığın derecesine bağlı olarak gözlük, sert lensler, kornea içi halkalar (INTACS), Cross-linking ve keratoplastiden oluşmaktadır.

Femto Ring (INTACS veya Kerraring)

Günümüzde daha çok keratokonusların tedavisinde kullanılan halkalar artık femtosecond lazerlerin yardımı ile çok daha kolay implante edilmekteler.

İLGİLİ MAKALE

Astigmatik Keratotomi

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhabalar Hocam, 19 yaşındayım şuan 6.75 miyop 2.50 astigmat 10a170derece ax sağ-sol göze sahibim. Korneamın uygunluğunu bilmiyorum fakat olurda laze... devamı