Kornea nakli ameliyatı yaklaşık 1-1,5 saat sürer. Ameliyatın hemen ertesi günü hasta bazı şeylerin değiştiğini ve görmeye başladığını fark eder. Ama görüşün tam olarak yerleşmesi bir yılı bulur.
Kornea nakli yöntemleri
Buradaki hedef, 1 seneden sonra, yani bütün dikişler alındıktan sonra hastanın yaşamını sürdürebilecek görüntüye sahip olabilmesidir.
Keratokonus grubu, kornea nakline en iyi yanıt veren hasta gruplarından biridir. Bu grupta atılım riski, diğer gruplara göre çok daha düşüktür. İyi sonuç alınabilen bir hastalık grubudur.
Video: Kornea Nedir?
Kornea nakli tam katman olarak yapılabileceği gibi, yarım kat kornea nakli de yapılabilir. Bu nakil klasik yöntemle de lazerle de yapılabilir. Naklin hangi yöntemle yapılacağına karar verilirken hastanın göz yapısı dikkate alınır.
Tedavinin amacı
Kornea nakli yapıldıktan sonra hasta 3 hafta kadar çalışamayabilir. Fakat normal günlük hayatını sürdürür.
Hastalar birinci gün, birinci hafta, birinci ay, üçüncü ay, altıncı ay, dokuzuncu ay, birinci yıl olmak üzere sık aralıklarla kontrol edilir. Bu kontroller sırasında gerekli görülürse dikiş alımları yapılır. 1 yılın sonunda artık hasta nakledilen korneaya alışmış, gözü tamamen iyileşmiş hale gelir.
1 yıldan sonra gözlük ya da kontak lens kullanımı yeniden gündeme gelebilir. Ancak hasta bunları kullansa bile tedavi amacına ulaşmıştır ve hasta görebilmektedir.
Kornea nakli ne zaman gerekir?
Op. Dr. Sinan GÖKER
Hocam ben 1.5 sene önce is kazası geçirdim ve retina zarar kesildi avrupa göz doktor ömer kamil doğan hocam muayene oldum ama kornea nakli diyorlar be... devamı
Kornea Ameliyatı
Kornea Naklinin Riskleri
Korneanın İşlevi Nedir?
Kornea Nakli Ne Zaman Gerekir?
Kornea Nakli İçin Gerekli Korneanın Bulunması