Kornea nakli zor bir operasyon değildir. Fakat o operasyonu gerçekleştirirken, nakledilecek korneanın gözdeki kornea ile çok iyi bir şekilde sıfırlanması gerekir. Bu ikisi arasında olası bir merdivenleşme hem korneada enfeksiyonlara hem de astigmata neden olur.
Astigmat görmeyi bozan bir durumdur. Enfeksiyon ise korneanın reddine neden olabilecek olaylar zincirinin ilk halkasını oluşturabilir.

Ameliyat sonrası bakım

Bakımı ise yaş gruplarına göre değişir. Örneğin bir bebekte kornea greftinin atılma riski çok yüksektir. Bu risk yüzde 90’lara kadar çıkabilir. Bu yüzden o yaşlarda mümkün olduğu kadar bu operasyondan kaçınılması gerekir. Yapıldığı zaman da dikişlerin çok erken alınması gerekir. Çünkü dikişler orada bazı reaksiyonlara neden olur.
Kornea nakli yapılmış hastaların 10 yıl sonra reddetme riski, yüzde 18-20’lere, hatta yüzde 25’lere varabilmektedir.


Operasyon sırasında göz açılır ve sonra kapatılır. Bu yüzden enfeksiyon riski vardır. Dolayısıyla hijyen koşullarına çok dikkat edilmelidir. Alınan greftin temiz olduğundan emin olunması gerekir.
Kornea nakli lokal anestezi altında yapıldığı zaman kanama riski daha fazladır. Genel anestezi ile yapıldığında ise kanama riski daha düşüktür.
İLGİLİ MAKALE

Kornea Yanıkları

Op. Dr. Sinan GÖKER

Hocam ben 1.5 sene önce is kazası geçirdim ve retina zarar kesildi avrupa göz doktor ömer kamil doğan hocam muayene oldum ama kornea nakli diyorlar be... devamı