- İçindekiler
- Endorfin Desteği Alın: Egzersiz
- Derin Nefes, Meditasyon ve Biyogeribildirim
- Alkolden Uzak Durun
- Sigarayı Bırakın: Ağrıyı Kesin
- Vücudunuza İtici Güç Verin: Daha İyi Yiyin
- Günlük: Doktorunuza Yardımcı Olun
- Rahatlamalarınızı Zamanlayın, Limitler Oluşturun
- Dikkatinizi Başka Yöne Çekin
- İlaçlarınızın Ne Olduğunu Bilin
- Yalnız Değilsiniz
Endorfin Desteği Alın: Egzersiz
Şu bir kısırdöngüdür: Canınız yanıyorsa, egzersiz yapmazsınız. Ancak egzersiz yapmazsanız da, bu sefer ağrınız daha da artacak şekilde kas tonusu ve gücünü kaybedebilirsiniz. Neyse ki, hafif egzersizler bile endorfin, yani morali yükselten ve ağrıyı engelleyip iyi hissettiren beyin kimyasallarının salgılatır. Aerobik, güçlendirme ve esneme egzersizlerinin vücudunuzun ihtiyacı olan itici gücü –ve rahatlamayı- verip vermeyeceğini doktorunuza sorun.
Derin Nefes, Meditasyon ve Biyogeribildirim
Ne kadar çok duymuş olursak olalım, çok azımız gerçek anlamda yaptığımız işi bırakıp zihnini sakinleştirmek için vakit ayırır. Derin nefes, biyofidbek ve meditasyon ağrınızı hafifletecek şekilde vücudunuzu rahatlatan stresi yönetme teknikleridir. Daha fazlasını öğrenmek için doktorunuzla konuşun, ama bu arada da, hareketlerinizi yavaşlatın, gözlerinizi kapatın… nefes alın… nefes verin.
Alkolden Uzak Durun
Streslerin vücudunuzda yarattığı ağrıların yatışmasına yardımcı olmak için iyi bir gece uykusuna ihtiyacınız vardır. Her ne kadar alkol, katalize olarak, uyumanıza yardım etse de, derin olmayan bir uykuya yol açar, REM uykusunu azaltır ve hatta uyanmanıza neden olur. Sonuç ise, tam dinlenemeden geçirdiğiniz bir gecedir.
Sigarayı Bırakın: Ağrıyı Kesin
Bazı insanlar hızla içtikleri bir sigara sayesinde stres ve ağrıdan geçici bir rahatlama sağlarlar. İşin ironik kısmı, sigaranın aslında uzun vadede ağrıya katkı sağlamasıdır. İyileşmeyi yavaşlatır, kan dolaşımını kötüleştirir ve alt sırt ağrısının nedeni olan dejeneratif disk sorunları riskini artırır. Eğer sigarayı bırakmak için teşvike ihtiyacınız varsa, bunlardan biri de ağrıların geçmesi olabilir. Bu alışkanlıktan kurtulmak için gerekli programları ve ilaçları doktorunuza sorun.
Vücudunuza İtici Güç Verin: Daha İyi Yiyin
Eğer kronik ağrılarla yaşıyorsanız ve vücudunuza yardım etmek için gereken her şeyi yapmayı istiyorsanız, buna engel olmayın. Vücudunuzu güçlü tutmanın yollarından biri iyi dengelenmiş bir diyete sahip olmaktır. Doğru şekilde yemek, kan şekerini iyileştirir, kilonuzun korunmasını sağlar, kalp hastalıkları riskini düşürür ve sindirime yardım eder. Tam tahıl, taze ürünler ve düşük yağlı proteinler açısından zengin bir diyete yönelin.
Günlük: Doktorunuza Yardımcı Olun
Bir ağrı günlüğü tutmak, doktorunuzun kronik ağrınızı anlaması ve daha etkili biçimde tedavi etmesi için mükemmel bir yoldur. Her günün sonunda, 1 ila 10 arasında bir “ağrı skoru” kaydı yapın. Daha sonra ise, o gün ne yaptığınızı ve bu aktivitelerin sizde nasıl bir his bıraktığını not edin. Doktorunuzu gördüğünüz bir sonraki seferde, günlüğünüzü getirin ve bulduklarınızı tartışın.
Rahatlamalarınızı Zamanlayın, Limitler Oluşturun
Duygusal ve fiziksel sağlığınıza özen gösterirseniz, ağrınızı da daha iyi yönetebilirsiniz. Bu ise dinlenmeye ihtiyacınız olduğunda parti gibi durumlara ‘hayır’ demek anlamına gelebilir. Ya da, düzenli masaj için programlama yapmak veya ruhunuzu yükseltmek için iyi dostlarınızla değiştirilemeyecek bir akşam yemeği tarihi ayarlamak anlamına gelir. Kendinizle ilgili özen gösterme şekliniz size özgüdür ve aynı zamanda size bağlıdır.
Dikkatinizi Başka Yöne Çekin
Sizin de zaten bildiğiniz gibi ağrı üzerine odaklanmak ağrının kötüleşmesini sağlar. Bu yüzden de ağrının geçmesi için etkili reçetelerden biri, zihninizi ağrıdan uzak tutacak aktivitelerle meşgul olmaktır. Uzun zamandır düşündüğünüz yemek pişirme kursuna gidebilir, bir bahçecilik kulübüne katılabilir, kayak dersleri almayı deneyebilirsiniz. Ağrıyı kontrol edemiyor olsanız da, hayatınızın geri kalanını kontrol edebilirsiniz. Hemen başlayın!
İlaçlarınızın Ne Olduğunu Bilin
Aldığınız ilaçları, sizin için neler yapabileceklerini ve yan etkilerini anlayın. Sonra da, kendinizi diğer tedavi seçenekleri konusunda eğitin. Amacınız, normal bir ruh hali ve faaliyet seviyesine sahip olmaktır. Eğer böyle değilseniz, bir başka ilaç size daha iyi gelebilir. İşiniz önleyici tedbirler almak, sorular sormak ve cevapları aramak olmalıdır.
Yalnız Değilsiniz
Kronik ağrı çeken her üç kişiden biri gibi, siz de yalnız olmaktan çok uzaksınız. Diğerleriyle temasa geçmek, kronik ağrının üstesinden gelmek için geliştirebileceğiniz en önemli alışkanlıktır. Dostlarınıza ve ailenize ne hissettiğinizi anlatın yoksa bunları bilmeyeceklerdir. Yardım isteyin. Durumunuz hakkında daha fazla bilgi edinin. Sonra bildikleriniz diğerleriyle paylaşın.
Ağrı Kesiciler Kanser Riskini Azaltabilir
Op. Dr. Sinan GÖKER
hocam ben 99 doğumluyum sağ gözümde göz tembelliği var 07 gözlük kullanıyorum göz tembelliğini azaltacak operasyon ve tedaviler varmı ? şimdiden teşek... devamı
Boyun Ve Sırt Ağrınız, Diş Kaynaklı Olabilir
Kronik Ağrıları Denetleyen Yeni Bir Gen Bulundu
Migren Ağrıları İçin Görsel Rehber
Kafein Ağrı Kesicilerin Etkisini Artırıyor
Ağrı Kesiciler Düşük Riskini Arttırıyor