Yüksek katlı binalar iş hayatında sağladıkları olumlu katkılarının dışında birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Özellikle gökdelenlerde çalışanların en çok yakındıkları sağlık sorunlarının başında is gerilim tipi baş ağrıları ve migren geliyor!
Yüksek katlı binalar, çalışanlara sağladıkları konfor, kaynakların ekonomik kullanımı, daha fazla insanı bir arada çalıştırma imkânı gibi olumlu katkılarının dışında birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Klimalardan kaynaklanan enfeksiyonlar, üst solunum yolu sorunlarının dışında, gökdelenlerde çalışanların en çok yakındıkları sağlık sorunlarının başında gerilim tipi baş ağrıları ve migren geliyor. Acıbadem Levent Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ, gökdelenlerde çalışan kişilerin yüzde 60-70’nin baş ağrısı şikâyeti bulunduğunu, bunun da çoğunun gerilim tipi baş ağrısı ve migren olduğunu belirtiyor.
Migren Beyin Damarlarında Ortaya Çıkıyor
İş dünyasının stresiyle gerilim tipi baş ağrıları çok fazla insanda görülüyor, iş stresinin etkilediği bir diğer hasta grubu da migreni olanlar. Migren baş ağrıları içinde en çok rastlanılan türü oluşturuyor. Doç. Dr. Serdar Dağ, migrenin beyin damarlarını ilgilendiren bir tip baş ağrısı olduğunu belirterek şunları söylüyor: “Migren ağrısı özellikle de genç kızlarda daha fazla görülüyor. Eğer kişinin annesinde migren varsa, kızında da ortaya çıkabiliyor. Migren erkeklerde daha nadir bir şekilde ortaya çıkıyor, bunun nedeninin hormonal olduğu düşünülüyor. Migrenle beraber, hastada mide bulantısı, çarpıntı, kusma, görme bozukluğu gibi belirtiler olabiliyor. Migren hemen hemen her durumda gerilim baş ağrısı ile birlikte beraber ortaya çıkıyor.”
Depresyon Baş Ağrısını Tetikliyor
Gerilim tip baş ağrısının psikolojik olup olmadığı sık sorulan bir soru. Eski yıllarda veremin tedavisi olmadığı için birçok insan bu hastalıktan hayatını kaybetmişti. Dolayısıyla sinir sistemi hastalığının tanısı ve tedavisi olmadığı için basit depresyona yakalanan insanlara, kendisine ve çevresine zarar vermemesi için uyuşturucu özelliği olan ilaçlar veriliyordu. Fakat son 15-20 yıldır depresyonun sinir sistemini idare eden sinirin biyokimyasının değişikliğinden kaynaklandığı anlaşıldığı için ilaçlarla tedavi edilebildiği ispatlandı. Soğukta kalan bir insan nasıl grip olabilirse yoğun iş stresi de insanın sinir sisteminin biyokimyasını bozuyor. Eğer insan takıntılıysa takıntısını artırıyor, sinirliyse daha da sinirli oluyor.
Depresyon Varsa Ağrı 3-4 Kat Artıyor
Depresyonda sinir sisteminin çalışması etkilendiği için vücuttaki arızalar 2-3 kat fazla algılanıyor. Dolayısıyla depresyonu olan insanlarda baş ağrısı da görülüyor. Migreni olanlarda baş ağrısı 3-4 kat fazla hissediliyor. Bu nedenle kronik geçmeyen baş ağrısının tedavisinde anti depresan kullanmanın şart olduğunu belirten Doç. Dr. Serdar Dağ, şu bilgileri veriyor:
• Depresyon psikolojik bir sorun gibi algılansa da sinir sisteminin gribidir ve tedavisi şarttır. Önemli olan bu gribi zatürreeye çevirmemek, kronik, tedavisi zor bir hale sokmamak.
• Ayrıca migren tipi baş ağrısında günümüzde tedaviden oldukça başarılı sonuçlar alınıyor. Örneğin çok başarıyla uyguladığımız botoks enjeksiyonu tedavisi migreni tamamen ortadan kaldırıyor. Herkese uygulanabiliyor.
• Migren tipi baş ağrısında baştaki kasları uyaran sinirlerin uyarısıyla kaslarda aşırı kasılma ve spazm oluyor, hastada zonklayıcı şekilde baş ağrısı görülüyor. Başın arka kısmına, şakak kısmına, ön kısmına ve göz etrafına yaptığımız botoks kaslardaki spazmı önleyip ağrıları ortadan kaldırıyor.
• İlaca cevap vermeyen vakalarda botoks enjeksiyon tedavisinin başarısı daha da fazla oluyor.
İşe Başlama Saatiniz Yorgunluk Derecesini Etkiler
Op. Dr. Candan HUNDEMİR
Merba benim basımın alt 2 tarafı çok şişiyo dıştan ağrı olmuyo içten çok ağrıyo ve baya şişiyo bunun nedeni ne acaba... devamı
Üç Aydan Uzun Süren Bel Ağrısına Dikkat
Ağrı Kontrolü İçin Alternatif Tedavi
Kortizon İğneleri
Kronik Sırt Ağrılarını Azaltmada Yoganın Etkisi
Ağrı Kontrolünde Psikolojik Tedavi