Bronşit yüzde 80-90 oranında sigara içimine bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. 2 yıl üst üste 3 aydan daha uzun süre balgam çıkarma durumuna verilen isimdir.
Bu durumda mutlaka solunum fonksiyon testi yapılarak bronşlarda bir tıkanma oluşup oluşmadığına bakılır. Eğer bronşlarda tıkanma oluşmaya başlamışsa, nefes darlığı da oluşmaya başlar.
Nefes darlığı olan hastalara, mutlaka uzun etkili bir bronş genişletici ilaç verilir. Bu ilaçla birlikte, buradaki bronşları bir parça tedavi etmek için kortizon tedavileri de ilave edilebilir. Ancak bu uygulama başlangıç aşamasında değil, ileri aşamalarda yapılır.
Akut alevlenme
Zaman zaman kronik bronşitlerin akut alevlenmesi ya da ani alevlenmesi denilen durumlar meydana gelebilir. Bu durum koah ya da kronik bronşit hastalığında yılda 2-3 kez görülebilir. Akut alevlenme kişinin balgam miktarında artma, balgamın daha koyu, yani sarı yeşil hale gelmesi ve kişinin nefes darlığının artması şeklinde tanımlanabilir.
Bu akut alevlenmenin yüzde 70-80’i de enfeksiyona bağlıdır. Çoğu viral enfeksiyondur. Ancak baştan viral olsa bile sonradan bakteri enfeksiyonuna çevirebilir.
Bu yüzden kişide koah, alevlenme ve balgamında artış gözlendiği zaman, mutlaka ağızdan geniş spektrumlu antibiyotik vermek gerekir.
İLGİLİ MAKALE

Bronşitin belirtileri

Uzm. Dr. Ali VARDAR

Merhaba hocam babam yemek yiyemiyor bir kac kasik corba ictimi kusuyor kronik hasta dediler ama kusmasina bir cozum bulamadilar psikiyatri doktoruna d... devamı