Birçok sağlık sorunu kronik öksürüğe sebep olabilir ancak en sık görülenleri astım, kronik bronşit ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarıdır. Diyetiniz ve beslenme alışkanlıklarınız bu hastalıkları ve kronik öksürük gibi belirtilerini teşvik edebilir. Doktorunuz veya diyetisyeniniz yardımıyla kronik öksürüğün iyileştirilmesinde etkili olabilirsiniz.
Kronik öksürük iki ay veya daha fazla süren öksürüktür. Eğer kronik öksürüğünüz varsa altta yatan sebebi astım, solunum yolu enfeksiyonu, asit reflüsü, sinüzit sebebiyle burun arkası sızıntısı, alerji veya soğuk algınlığı olabilir. Bazı vakalarda kronik öksürük, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (COPD), kronik bronşit, bronşektazi ve hatta akciğer kanseri gibi daha ciddi bir durumun belirtisi olabilir.
Diyete Eklenecekler
COPD veya kronik bronşit sebebiyle kronik öksürüğünüz varsa diyetinize bolca antioksidan içeren gıdaları ekleyin. Tam tahıllı besinler, meyveler, sebzeler tüketerek potasyum, çinko, selenyum, magnezyum, A, C, E vitaminleri aldığınızdan emin olun. COPD ve ilgili hastalıkları olanlarda düzgün akciğer işlevini sağlayan bu besin maddelerinin eksikliği görülmektedir. Ayrıca balıkta bulunan esansiyel yağ asitleri de vücutta enflamasyon karşıtı etki yaratarak kronik öksürüğü iyileştirebilir.
Diyetten Çıkarılacaklar
Rafine şekerleri diyetten çıkarmak bağışıklık sistemini baskılamasını engeller. Ayrıca alerjen gıdaları tüketmemek kronik bronşit sebebiyle olan kronik öksürüğün önüne geçebilir. Örneğin inek sütü bir çok kişide kronik öksürüğü kötüleştirebilen bir alerjendir. Karbonhidrat alımını sınırlamak akciğer işlevini geliştirerek yardımcı olabilir. Bunun sebebi karbonhidratların vücutta karbondioksit üretimini artırması ve COPD hastalarında dışarı atmanın zor oluşudur.
Takviyeler
Kronik öksürüğe karşı çok önemli olan bazı maddeler takviye olarak alınabilir. Bunların arasında magnezyum, L-carnitine, N-asetilsistein, timüs özütü, A, C, E vitaminleri yer alır. Doktora danışarak koenzim Q10, kreatin veya balık yağı takviyeleri de tercih edilebilir. Genel olarak doktorunuzla konuşmadan önce beslenmenizde çok büyük değişiklikler yapmanız tavsiye edilmez.
Çocuklarda Bronşit Nasıl Anlaşılır?
Dr. Saadet RIZAOĞLU
Benim 4 aylık bir oğlum var surekli öksürük var burunda kaşıntı hapşırma ilac kullaniyoruz bittikten bir hafta sonra tekrar başlıyor neden ola bilir... devamı
Türkiyede 50 Yaş Üstü Yetişkinler Zatürre Riskinden Habersiz
Sonbaharda Vücut Direncinizi Bitki Çaylarıyla Güçlendirin
Öksürük Tedavisi
Balgam Rengi: Ne Anlama Geliyor?
Çocuğunuzun Öksürüğü