Özellikle bu aylarda gençler için eğitim döneminin başlaması, çalışanlar için artan yoğunlukta iş temposu, kapalı mekânlarda geçirilen sürelerin artması nedeniyle soğuk algınlığı hızlı bir yayılış gösteriyor. Ardından ilaçlar, ağrılar, sızılar, eğitim aksıyor, işgücü kaybı ortaya çıkıyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, hava değişikliklerinde alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor.

Öncelikle alınacak önlemler ile hastalığa yakalanma riskini azaltmaya çalışmamız gerekiyor. Hasta olan kişilerden uzak durmak, kapalı yerlerde ve toplu ortamlarda dikkatli olmak, ama daha da önemlisi vücut direncimizi artırmamız, vücudumuza giren virüs ve bakterileri gelişmeklerine fırsat vermeden yok etmek gerekiyor. Bu konuda bitki çayları bizlere güzel ve etkin seçenekler sunuyor.

Soğuk algınlığı, öksürük denilince akla ilk olarak ıhlamur çiçeği geliyor, şüphesiz. Çoğu evde akşamları ıhlamur tek başına ya da içerisine bazı meyve ve baharat parçaları ilave edilerek hazırlanan farklı lezzetli içecekler halinde sıklıkla tüketiliyor. Ihlamurun kapaklı demlikte demlenerek hazırlanması halinde hem yangı giderici, hem ağrı giderici ve hem de yatıştırıcı etkileri bulunduğunu, taşıdığı müsilajların boğazdaki tahrişi onardığını büyük küçük herkes biliyor.

Çevrenizde soğuk algınlığına yakalanmış kişiler varsa mutlaka olası riskleri önlemek için gün içerisinde sık sık adaçayı ve ıhlamurun birlikte demlenerek içilmesi yararlı olacaktır. Bu çay içerisine karanfil taneleri, zencefil kökü dilimleri ve birkaç parça karabiber meyvesi atılabilir, böylece etkinliği atar. Tabi bu karışımda oranlar sizin lezzet beklentilerinize göre ayarlanmalıdır. Ayrıca hazırladığınız bu çay içerisine ekinezya çiçek çayı (Echinacea purpurea çiçeği) poşeti de ekleyebilirsiniz. Soğuk algınlığı çaylarında şeker yerine bal ya da ufak bir parça meyan balı ilave edilmesi önerilmektedir. Meyan balı içerisindeki glisirizin bildiğimiz şekerden 60 misli daha tatlıdır. Yani tatlandırırken aynı zamanda boğazı yumuşatmaya yardımcı olacaktır.

Diğer taraftan, boğazınızda herhangi bir şekilde bir yanma hissi olması halinde 3 tane adaçayı çay poşetini bir bardak taze kaynatılmış su içerisinde ılıyıncaya kadar bekleterek bu çay ile gargara yapmanız önerilir. Bu suretle virüsler boğazınızda hücre içerisine girmeye fırsat bulamadan öldürülür. Bu önlemleri zamanında ve yeterince uygulayamadığınızda virüs hücre içerisine girer ve o zaman hastalık başlar. Hastalığın başlaması durumunda da yukarıda önerilen çaylardan tedaviye yardımcı olarak yararlanılması hastalığın daha kısa sürede iyileşmesi, hastalık şikâyetlerinin daha hafif geçmesini sağlayabilir.

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

Merhaba 10 gundur adettim gecikti gecen ayda 5 gun gecikmişti ama bakireyim sözlümle adettimden 1 hafta sonra bir surtunme yoluyla ic camasirlariyla i... devamı