ABD’de, Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi’nden bilim insanlarının yaptığı yeni bir analiz, kronik sinüziti olan birçok hastanın, 80’li yaşlarda ve kireçlenmesi ya da depresyonu olan kişilerle benzer şiddette ağrılar yaşadığını kaydediyor. Çalışma ayrıca, dolmuş sinüsleri temizlemek için yapılan endoskopik sinüs ameliyatının, ağrıyı önemli düzeyde azalttığını da belirtiyor.

Araştırmacılar; “Vücutta meydana gelen ağrılar, tıbbi yayınlarda ve dergilerde kronik sinüzitin belirtileri arasında genellikle yer almaz. Bu nedenle de hastalara, kireçlenme, depresyon ya da kronik yorgunluk gibi, durumla ilgisi olmayan teşhisler konulur. Maalesef bu da, birçok hastayı, asıl sorunu ortadan kaldıracak sinüzit tedavilerinden mahrum bırakır,” diyorlar.

Yapılan çalışmanın amacı; bedensel ağrıların sinüzit ile bağlantısını ve endoskopik sinüs ameliyatının ardından, bu ağrılarda iyileşme olup olmadığını test etmekti.

Video: Sinüzit

Bu çalışma kendi alanında bir ilktir. Araştırmacılar bu çalışmada, bağımsız birçok araştırma sonucunu ‘meta-analiz’ yöntemini kullanarak değerlendirdiler. Araştırma kapsamında 11 bağımsız çalışma ele alındı. Bu çalışmalarda, genel sağlığa ilişkin yaşam kalitesi ile birlikte endoskopik sinüs ameliyatından önce ve sonraki bedensel ağrılar ayrı ayrı ele alınıyor; en çok ağrı ‘sıfır’, en az ağrı ‘yüz’ puanla değerlendiriliyordu.

Araştırmacılar sonucu şöyle açıklamaktadırlar: “Gördük ki, sinüzit hastalarında günlük bedensel ağrılar çekmek, çalışmaya katılanların genelinden çok daha yüksekti. Ağrıların sinüs hastalığından kaynaklandığının teyidi, iki farklı hastalığı olduğunu düşünen birçok sinüzit hastasını rahatlattı.”
Ağrının yaygınlığı hakkındaki bulgulara ek olarak, endoskopik sinüs ameliyatı sonrasında hastaların bedensel ağrı derecelerinin iyileşerek, genel katılımcı değerleriyle benzer duruma geldiği tespit edildi.

Çalışmayı yürüten uzmanlar, “Sinüs ameliyatından sonra ağrılarda düzelme olduğunu gösteren verilere sahip olmak önemli. Çünkü, ilaçlar başarısız olunca, ameliyat yaptırmaya değeceğini düşünmeye yardımcı olur,” diyorlar.

Araştırmacılar; “Bu çalışma önemli bir noktanın altını çizmektedir: Kronik sinüzit belli bir alanda meydana gelen küçük bir hastalık durumu olarak kabul edilmemelidir. Aksine, bu çalışmanın ortaya koyduğu ve vurguladığı gibi, birçok hastada sinüzit, ciddi klinik seviyelerde şikayetlere neden olabilmektedir,” tespitini yapıyorlar. 

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

kulağımdan tık tık diye ses geliyor hocam acaba nedendir ben su kaçtığından şüpheleniyorum bi de aşırı bir sinüzit rahatsızlım var sinüzitin kesin b... devamı