- İçindekiler
- Nedir?
- Sebepleri
- Belirtileri
- Teşhisi
- Tedavisi
Nedir?
Nedir
Sinüzit, sinüs boşluklarının içini kaplayan dokuların enfeksiyonu veya iltihaplanmasıdır. Bunlar yanaklarınızdaki ve gözlerinizin çevresindeki boş alanlardır. Sinüs enfeksiyonları genellikle bir soğuk algınlığını takip eder, başınızla yüzünüzde ağrıya ve baskıya neden olur.
Sinüzit, akut (ani) de kronik (uzun dönemli) de olabilir. Kronik sinüzitle enfeksiyon veya iltihaplanma 8 hafta veya daha fazla bir süre iyileşmez.
Sebepleri
Sebepleri
Sinüzite üç şey sebep olabilir:
- Virüsler
- Bakteriler
- Mantarlar
Bildiğimiz soğuk algınlığına neden olan aynı virüsler, birçok sinüzit vakasının da sebebidir.
Siniz boşluklarının iç dokusu, soğuk algınlığı gibi virüse bağlı bir enfeksiyon yüzünden iltihap kaptığında şişer. Buna viral (virüse bağlı) sinüzit denir. Şişme, sinüslerdeki sıvının burun ve boğaz yoluyla normal boşaltılma yollarını tıkayabilir. Eğer sıvı dışa akamaz ve zaman içinde birikirse bakteri veya mantarlar büyümeye başlar. Bu bakteriyel ve mantara bağlı enfeksiyonlar daha fazla şişme ve ağrıya neden olur. Bunlar daha uzun sürelidir, zaman içinde kötüleşir ve kronik bir hal alır.
Burun kanalı alerjileri veya diğer sorunlar burun kanallarını tıkayarak sinüslerde sıvı birikmesine ve sinüzite yol açabilir.
Belirtileri
Belirtileri
Sinüzitin ana belirtisi akan veya tıkanık bir burun, başta ve yüzde ağrı ve baskıdır. Ayrıca burnunuzdan veya boğazınızın gerisinden yeşil ya da sarı bir akıntı olabilir. Ağrıyı ve gerginliği nerede hissedeceğiniz hangi sinüsün etkilendiğine bağlıdır.
Diğer yaygın sinüzit belirtileri:
- Baş ağrısı
- Nefes kokusu
- Sümük üreten öksürme
- Ateş
- Dişlerinizde ağrı
- Tat ve koku duyusunun azalması
Teşhisi
Teşhis
Doktorunuz geçmiş sağlık sorunlarınız hakkında sorular sorarak ve fiziksel muayene yaparak sinüzitiniz olup olmadığını belirler. Muhtemelen başka bir teste ihtiyacınız olmaz.
Tedavisi
Tedavi
Virüse bağlı enfeksiyonlar genellikle 10 ila 14 günde kendiliğinden iyileşir. Antibiyotikler virüse bağlı enfeksiyonlarda işe yaramaz. Fakat belirtilerinizi azaltmak için evde yapabileceğiniz şeyler vardır:
- Çok sıvı tüketebilirsiniz.
- Yüzünüzdeki ağrıyı ve baskıyı azaltmak için reçetesiz satılan ağrı kesicileri ve burun tıkanıklığını gideren ilaçları kullanabilirsiniz.
- Günde birkaç kez 5 ila 10 dakika arası yüzünüze sıcak ve nemli bir havlu koyabilirsiniz.
- Sıcak banyoda, sıcak suyla doldurulmuş lavaboda sıcak ve nemli hava soluyabilirsiniz.
- Burun deliklerinin açık tutmak ve sümük ve bakterileri temizlemek için tuzlu su damlaları kullanabilirsiniz.
Evde yapılan tedaviler sinüslerden sümüklerin temizlenmesine yardımcı olur, daha ciddi bakteriyel veya mantara bağlı enfeksiyonları engeller.
Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Birkaç gün içinde muhtemelen daha iyi hissedersiniz, fakat belirtiler birkaç hafta sürebilir. Kronik sinüzit sorununuz varsa daha uzun süre ilaç kullanmanız gerekebilir.
Eğer mantara bağlı bir enfeksiyonunuz varsa (ki çok yaygın değildir) antibiyotikler sinüzitleri temizlemez. Böyle bir enfeksiyonda mantar önleyici, steroid ilaçlara veya ameliyata ihtiyacınız vardır.
Uzun zamandan beri antibiyotik veya diğer ilaçlar kullanıyorsanız, fakat sinüzit belirtileriniz devam ediyorsa, ameliyata ihtiyacınız olabilir. Yine eğer enfeksiyonun yayılma ihtimali varsa veya burun tıkanıklığı gibi başka sorunlarınız varsa ameliyat gerekebilir.
Sinüzit ve Egzersiz
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
kulağımdan tık tık diye ses geliyor hocam acaba nedendir ben su kaçtığından şüpheleniyorum bi de aşırı bir sinüzit rahatsızlım var sinüzitin kesin b... devamı
Kronik Sinüzit
Sinüzit
Türkiyede 50 Yaş Üstü Yetişkinler Zatürre Riskinden Habersiz
Sinüs Baş Ağrısı Nedir?
Kronik Sinüzit Ağrısı