Estetik diş uygulamalarında, laminatenin çok önemli bir yeri vardır. Bu uygulama, takma tırnak şeklinde bir porselendir. Çok ince, hatta bazen mikron düzeyindeki incelikte porselenler, dişlerin üzerine takma tırnak şeklinde gelir ve kimyasal olarak bağlanır. Çok sıkı bağlandığı için, çıkartmak gerektiğinde kesilerek çıkarılır.
Laminateler genellikle dişlerin küçük olduğu, yerlerinin farklı olduğu, diziliminde, boyutunda ve şeklinde bir sorun olduğu durumlarda kullanılır. Yani şekillendirildiği zaman bile düzgün durmayacak olan dişlere, istenilen şeklin ve rengin verilebileceği takma porselenler yani laminateler kullanılır.
Laminateler koruyucudur.
Laminateler aslında koruyucu hekimlik içerisinde de, dişi korumak açısından çok önemlidir. Ancak çok dikkatli yapılması gerekir. Çünkü bu uygulama hem çok basit hem de çok zordur. Bu yüzden, uzun ömürlü olabilmesi için ehil ellerden çıkması gerekir. Çünkü laminate diş için bazen dişi kesmek gerekir. Daha doğrusu üzerinden hafif bir traşlama gerekebilir.
Traşlamanın dişin iç yüzeyine hiç dokunmadan, dış kısmından yapılması gerekir. Bazen de dişe dokunmaya gerek olmaz. Çünkü yeterince mesafe vardır, diş yeterince küçüktür. Bu tip durumlarda dişi hiç kesmeden, ölçü alarak laminate hazırlanabilir.
Laminatenin kullanım süresi
Laminatenin yapıştırılması çok önemlidir. Çünkü kimyasal malzemelerle yapıştırılır. Dişlerin laminateye kimyasal olarak bağlanması ve çıkmaması gerekir. Çünkü yüzeyde sadece takma laminate ve diş vardır. Bunların tek bir dişmiş gibi olması için çok dikkatli bir yapıştırma yapılmalıdır.
Diş-diş eti ilişkisinin, doğal dişlerde olduğu gibi olması gerekir. Bu yüzden yapıştırma işlemi çok dikkatli yapılmalıdır. Çünkü bir süre sonra diş-diş eti ilişkisinde sorunlar çıkabilir. Eğer laminate düzgün ve iyi bir şekilde yapılırsa, hasta onu ömür boyu kullanabilir. Hatta hastada diş eti çekilmesi olduğunda bile, iyi bir laminete doğal diş görünümünü yitirmez.
İLGİLİ MAKALE
Dişleriniz ve Diş Yapıştırma
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı
Ortodontik Tedavinin Belli Bir Süresi Var Mıdır?
Diş Tedavisinde Uygulanan Anestezi Kişiyi Nasıl Etkiler?
Ortodontik Tedavide Çocukların Uyması Zorunlu Kurallar Nelerdir?
Hamilikte Dolgu Yaptırmak Doğru Mudur?
İmplant (Diş Ekme) Nedir?