Yoksa kadının kendi kendini muayenesinde eline sert bir kütlenin gelmesi ya da meme kanserinin diğer belirtileriyle karışlaşması erken teşhis değildir.
 
Dolayısıyla erken teşhisin tek yolu, tarama programlarından geçer. Bu yüzden, kadınların düzenli olarak bu tarama programlarına girmeleri gerekir.
 
Tarama programlarının başlangıcı, kişinin kendi kendini muayene etmesidir. Her kadın mutlaka bu muayeneyi öğrenmelidir. Kadınların çoğu, kendilerini muayene ettiklerini ama hiçbir şey anlamadıklarını söyler. Oysa bir kadın düzenli olarak memesini muayene ettiğinde, bir süre sonra kendi memesini tanıyacaktır. Dolayısıyla onda oluşabilecek en küçük değişiklikleri rahatça fark etmeye başlayacaktır.
 
Diğer tarama programları
 
Bunun dışında kadınlar, yılda bir kere bu konunun uzmanı olan hekimler tarafından muayene edilmelidir. Bu konunun uzmanı olan hekimler ise, meme ile uğraşan genel cerrahi uzmanlarıdır.
 
Diğer bir tarama programı mamografi ve ultrasonografidir. Mamografi ve ultrasonografiye ne zaman başlanacağı çok önemlidir. Bugün bütün dünyada kabul edilen standart, her kadının 35 yaşında ilk mamografisini çektirmesidir. Eğer burada bir sorun yoksa, her yıl klinik muayene ve kendi kendini muayene ederek 40 yaşına kadar devam etmesi gerekir.

Video: Meme Kanseri
 
40 yaşından sonra risk taşımayan kadınlar 2 yılda bir, risk taşıyan kadınlar yılda bir, 50 yaşından sonra ise bütün kadınlar yılda bir mamografik kontrol ve klinik muayenelerle bu tarama programına dahil olmalıdır.
 
Ailesinde meme kanseri olan yüksek riskli kadınlar ise, ailesindeki meme kanserine sahip en genç kadından 5 yaş öncesi yaş döneminde bu tarama programına girmelidirler. 

Op. Dr. Işıl ÇELİKEL

iyi günler değerli hocam, annem( 51 yaşında, 80 kilo, 165 boy ) meme kanserinde erken teşhis için testler yaptırdı sonuçlar şöyle: yağlanma dışı kala... devamı