Günümüzde, memenin tamamen alınması şeklindeki ameliyatlar oldukça ender yapılmaktadır. Özellikle erken evre meme kanserlerinde sınırlı cerrahiyle tam tedavi sağlanabilmektedir. Burada önemli olan, hastanın doktoruyla birlikte bütün olumlu ve olumsuz yönlerini ele alıp doğru kararı vermesidir. 
 
Eskiden, meme kanseri ameliyatlarında koltukaltı lenf bezleri tümüyle alınmaktaydı. Günümüzde buna da gerek kalmamıştır. Çünkü ameliyat sırasında meme kanserli dokunun etrafına radyoaktif madde enjekte edilerek, kanserli hücrenin ilk gittiği lenf bezi saptanabilmektedir. Sadece bu lenf bezi çıkarılarak, eğer bu lenf bezinde kanserli hücre görülürse tüm koltukaltı çıkarılmaktadır. Ama kanserli hücre yoksa gereksiz yere diğer lenf bezleri çıkarılmaz.

Video: Meme Kanseri
 
Ele gelmeyen kitlelerde ikili teknik
 
Böylece hem ameliyattaki riskler önlenmiş hem de kadının kolunun ileride şişmesi gibi etkilerden kadın korunmuş olur.
 
Günümüzde ele gelmeyen kitlelerde her iki teknik birlikte kullanılır. Bu hastaya çok büyük bir rahatlık sağlar. Ele gelmeyen kitlelerde radyolog kitlenin etrafına ultrason veya mamografi altında radyoaktif maddeyi enjekte eder. Bu madde aynı zamanda koltukaltındaki ilk lenf bezine de gider. Bu şekilde tek bir enjeksiyonla hedef cerraha gösterilmiş olur.
 
Cerrah da ameliyat sırasında radyoaktif ölçer gama prop denilen bir cihazla hem memedeki kanserli bölgeyi hem de ilk lenf bezini tespit ederek bunları çıkarır. Ameliyat devam ederken patolog bunları tetkik eder ve buradaki sonuçlara göre ameliyat doğru bir şekilde yönlendirilmiş olur.
 

Op. Dr. Murat SAYLIK

Sizin tarafınızdan 98 yılında olmuş olduğum şaşılık ameliyatı teknik dosyası benden istenmektedir.yeni bir operasyonun için gerekli olduğu bana ileti... devamı