Nedir
Meme Küçültme Ameliyatı
Redüksiyon mamoplasti de denilen meme küçültme ameliyatı, memedeki fazla yağın, glandüler dokunun ve derinin alınması için kullanılan bir işlemdir. Eğer göğüsleriniz büyükse rahatsızlığı hafifletmek veya meme büyüklüğünüzü vücudunuza uygun hale getirmek için göğüs küçültme ameliyatı yaptırabilirsiniz. Meme küçültme ameliyatı, imajınızı ve öz güvenizi iyileştirmeyi sağlayabileceği gibi, fiziksel aktivitelere katılmanıza da yardımcı olur.
Eğer göğüs küçültme ameliyatı yaptırmayı düşünüyorsanız, bir plastik cerraha başvurun. Meme küçültme ameliyatının yol açabileceği olası riskleri ve komplikasyonları anlamanız ve gerçekçi sonuçlar beklemeniz önemlidir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Meme küçültme ameliyatı, büyük göğüslü kadınlar için aşağıdaki sorunların çözümünü sunar:
- Sarkık göğüsler ve esnemiş deri
- Kronik sırt, boyun ve omuz ağrısı
- Meme altında kronik isilik ve döküntü
- Sutyen askısının yaptığı basınçtan kaynaklanan omuzlarda derin iz ve çizgiler
- Sağlıksız vücut duruşu
- Aktivite kısıtlanması
- Düşük özgüven
- Sutyenlerin ya da giysilerin dar gelmesi
Meme küçültme ameliyatını her yaşta yaptırabilirsiniz. Hatta bazı durumlarda 18 yaşın altındakilere de uygulanabilir. Ama çoğu doktor, memenin tam olarak gelişimini tamamlaması için 18 yaşına kadar beklemenizi önerir.
Eğer henüz evlenmediyseniz ya da çocuğunuz yoksa meme küçültme ameliyatını gebeliğe kadar ertelemeniz sorun olmaz. Çünkü gebelik esnasında meme dokusunda gelişen değişimler ameliyat sonuçlarınızı değiştirebilir. Bunun yanı sıra, meme küçültme ameliyatının ardından emzirme zor ya da imkansız olabilir.
Riskler
Riskler
Meme küçültme ameliyatında, diğer ameliyat türlerinde olduğu gibi kanama, enfeksiyon ve anesteziye karşı reaksiyon oluşma riski vardır. Diğer olası riskler şunlardır:
- Meme ucunda ve meme ucundaki koyu renkli halkada (areola) his kaybı
- Meme ucu ve meme ucundaki koyu renkli halkanın (areola) kaybı
- Skarlaşma
- Emzirememe
- Görünüşü düzeltmek için daha ileri ameliyatlara yol açabilecek şekilde meme büyüklükleri, şekilleri, duruşları ya da meme ucu konturlarında asimetri olması.
Meme küçültme ameliyatının ardından görünüşünüzdeki değişime alışmanız da zaman alabilir. Meme küçültme ameliyatının gerektirdiklerini anlamak ve ileride görülebilecek fayda ve risklerini ölçmek, meme küçültme ameliyatının sizin için uygun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
İlk önce meme küçültme ameliyatı hakkında bir plastik cerraha başvuracaksınız. İlk görüşme esnasında cerrahınız muhtemelen:
- Tıbbi geçmişinizi ve genel sağlığınızı değerlendirecektir.
- Sizinle ameliyattan sonra memenizin büyüklüğü ve görünüşünüz hakkındaki beklentilerinizi konuşacaktır.
- İşlemle ilgili, skarlaşma ya da olası his kayıpları gibi riskler ve olası faydalar hakkında ayrıntılı bilgi verecektir.
- Memenizi muayene edecek ve ölçecektir.
- Tıbbi kayıtlar için memelerinizin fotoğrafını çekecektir.
- Ameliyat esnasında kullanılacak anestezi türünü anlatacaktır.
- Sizinle işlemin maliyetini ve sigortanızın karşılayıp karşılamadığını görüşecektir.
Meme küçültme ameliyatından önce sizden aşağıdakiler istenebilir.
- Çeşitli laboratuar testleri yaptırmanız
- Temel mamogram çektirmeniz
- Belli bir süre için sigara içmeyi bırakmanız
- Aspirin, iltihap önleyici ilaçları ve bazı bitkisel takviyeleri kullanmamanız.
Ameliyattan sonra aynı gün eve dönüp dönemeyeceğinizi ya da bir gece hastanede kalmanız gerekip gerekmediğini doktorunuza sorun. Her iki durumda da bir yakınınızdan ameliyatın ardından sizi eve götürmesini ve siz iyileşmeye başlayana kadar sizinle kalmasını isteyin.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Meme küçültme ameliyatı, genellikle genel anestezi altında, hastanelerde ya da ayakta tedavi-cerrahi merkezlerinde gerçekleştirilir.
İşlem esnasında
Meme büyüklüğünü küçültmek için kullanılacak olan özel yöntemler değişiklik gösterebilir. Yaygın kullanılan tekniklerden birinde cerrahınız, meme ucundaki koyu renkli halkanın (areola) çevresine, memenizin aşağısına doğru ve yatay olarak memenizin altındaki kıvrıma çapa şeklinde bir kesik açar. Daha sonra her göğsün büyüklüğünün azaltılabilmesi için fazla meme dokusu, yağ ve deri alınır. Eğer alınan doku nispeten küçükse, cerrahınızın yatay kesik açmasına gerek kalmayabilir.
Çoğu durumda meme ucu ve areola memeye bağlı kalır. Fakat eğer göğüsleriniz çok büyük ve sarkıksa meme ucu ve areolanın alınması, meme üzerinde daha yüksek bir yere bir deri grefti gibi dikilmesi gerekli olabilir. Meme ucu ve areolanın kan damarlarından ve sinirlerden ayrılması bölgede kalıcı his kaybına ya da emzirememeye neden olabilir.
İşlemin ardından
Meme küçültme ameliyatının ardından, göğüsleriniz, bir gazlı bezle veya elastik bir sargı beziyle sarılacaktır. Her iki kolun altına kan ya da sıvı akışı için birer tüp (drenaj tüpü) yerleştirilebilir. Doktorunuz ağrı ve bulantı için size ilaç yazabilir. Bunun yanı sıra, enfeksiyon riskini azaltmak için antibiyotik de reçete edebilir. İyileşme döneminin başlarında muhtemelen memelerinizde duyarlılık ve hassasiyet olacaktır. Şişme ya da berelenme gelişmesi de mümkündür. Skarlaşma ve izler geçicidir, zamanla kaybolur.
Bandaj veya sargıların ve eğer çıkarılacaksa dikişlerinizin ne zaman çıkarılacağını ve olağan aktivitelerinize ne zaman dönebileceğinizi doktorunuza sorun.
Sonuçlar
Sonuçlar
Başarılı bir meme küçültme ameliyatı sırtınızdaki, boynunuzdaki ve omuzlarınızdaki ağrıları hafifletebilir. Bunun yanı sıra fiziksel aktivitelere katılma becerinizi artırır ve özgüveninizin daha olumlu olmasını sağlar.
Eğer sonuçlardan memnun değilseniz doktorunuzla konuşun. Bazı durumlarda uygun sonuçların elde edilebilmesi için başka cerrahi işlemlerin uygulanması gerekebilir.
Jinekomasti Erkeklerde Meme Estetiği
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhabalar Hocam Bir aydır kontakt lens kullanıyorum aldığım ilk günden beri sağ gözümde hiç bir problem yaşamazken sol gözümde ağrı,yanma, kaşıntı ha... devamı
Lazer Epilasyon Sistemlerinde Takas Dönemi
Hızlı Estetiğe Talep Arttı
Ütüleme Lazer Yöntemi İle Ağrısız Epilasyon
Meme Küçültme Ameliyatı İyileşme Süreci
Yenidoğan Bebeğin Cildi: Normal Olan Ve Cilt Bakımı İpuçları Nelerdir?