- İçindekiler
- Nedir
- Sebepler
- Belirtiler
Nedir
Meningokok menenjit, nadir görülen ciddi bir hastalıktır. Beyni ve omuriliği kapsayan zarın iltihaplanmasına neden olur. Her yıl gelişmiş ülkelerde 2600’den fazla insan, menningokok menenjit hastalığına yakalanır. Bu hastalık hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilir ya da vücutta ciddi şekilde hasar bırakabilir. Tedavi edilmesine rağmen, meningokok menenjit hastalığı genellikle ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan her beş kişiden birinde, ciddi komplikasyonlar görülür.
Sebepler
Bakteriler ve de virüsler, menenjitin iki ana sebebidir. Ayrıca meningokok olarak da bilinen, Neisseria meningitidis bakterisi, meningokok menenjite neden olur. Çocuklarda ve gençlerde, meningokok bakteriyel menenjitlerin en yaygın sebebidir. Yetişkinlerdeyse, en yaygın ikinci sebep olarak görülür.Meningokok bakteri, vücudun bir bölümünde enfeksiyona neden olabilir; örneğin deride, sindirim sisteminde, solunum sisteminde. Bilinmeyen sebeplerle, bakteri kan dolaşımı yoluyla sinir sistemine de yayılabilir. Sinir sistemine ulaştığındaysa, meningokok menenjite neden olur. Bakteri ayrıca, şiddetli baş ağrısı, acı ya da enfeksiyon sonrasında doğrudan da sinir sistemine girebilir.
Eğer ona neden olan bakterilere maruz kalıyorsanız, meningokok menenjit olma riskiniz artıyor demektir. Ayrıca son zamanlarda bir solunum enfeksiyonu kaptıysanız da, meningokok menenjit olma riskiniz artmış demektir. Bebekler, çocuklar ve gençler, daha yüksek risk grubundadırlar.
Belirtiler
Meningokok menenjit, ölümle ya da beyinde hasar, felç, kangren ya da sağırlık gibi ciddi komplikasyonlarla sonuçlanabilir. Bu sorunları engellemek için, hızlı hareket etmek oldukça önemlidir. Beklemeyin. Hemen bir yardıma başvurun. Bir acil servise gidin ve aşağıda belirtilen belirtilerin farkına vardıysanız hemen 112’yi arayın:- Menongokok menenjit belirtilerini fark ettiyseniz,
- Ortaya çıkan belirtiler yapılan tedaviyle düzelmiyorsa,
- Menengokok menenjite maruz kaldığınızı düşünüyorsanız.
Siz ya da sevdiğiniz kişi, bu güne kadar meningokok menenjit rahatsızlığı geçirmiş biriyle yakın temasta bulundurunuz mu? Bu yakın temas, okulda teması, çocuk bakımını, evde ya da işte teması da içerir. Eğer bu soruya vereceğiniz cevap evetse, bu enfeksiyondan korunmak için antibiyotik almanız oldukça önemlidir.
Meningokok Menenjit için Aşı Var mıdır?
Meningokok menenjit, tedavi edilse bile oldukça ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle, bu enfeksiyondan korunmak daha iyi bir yaklaşımdır. Meningokok aşı, menenjit hastalıklarını önleyebilir. Gelişmiş ülkelerde, iki çeşit meningokok aşısı kullanılır:- Meningokok konjuat aşı (MCV4):Bu aşılardan biri, 9 aylıktan 55 yaşa kadar olan yaş grubu üzerinde kullanılmaya onaylanmıştır. Diğeriyse 2 yaşından 55 yaşına kadar olan yaş grubunda kullanılır.
- Meningokok poliozid aşı (MPSV4):55 yaş üzeri kişilerde kullanılabilen tek aşıdır.
Doktorlar, 11’den 18’e kadar çocuklar ve genç yaştaki hastalar için, tek dozda verilen MCV4 dozunu tavsiye ederler. Ayrıca risk altındaki diğer kişilerin de aşı tedavisi uygulandığı düşünebilir. Bu şunları içerir:
- Meningokok menenjitlere maruz kaldığını düşünen insanlar
- Yurtlarda kalan yüksek okul birinci sınıf öğrencileri
- Ordu acemi erleri
- Meningokoksal hastalıkların yaygın rahatsızlıklar olduğu, Afrika gibi dünya ülkelerine seyahat edenler
- Bir bağışıklık sistemi hastalığı olan hasarlı dalağa sahip ya da terminal komplementli bileşen eksikliği olan kişiler
- Meningokok bakteriye sık sık kalan laboratuar personeli
Eğer çok hastysanız, aşının planlandığı zamana kadar bekleyin. Eğer aşağıda belirtilen belirtileri fark ettiyseniz aşıda uzak durun:
- Bir önceki doza aşırı alerjik reaksiyon gösterenler
- Herhangi bir aşı bileşenine karşı şiddetli alerjisi olanlar
- Daha önce Guillain-Barre Sendromu ya da akut dissemine ensefalomiyelit geçirmiş olanlar
Menenjiti Önleyin: Genç Çocuğunuzu Koruma Yolları
Ensefalit Ve Menenjit - Fark Nedir?
B Tipi Menenjit Aşısına Abden Onay
Menenjit Kızarıklığına Dair Önemli Gerçekler
Afrikada Menenjiti Ortadan Kaldırmak İçin Aşı Kampanyası Başlatıldı