Metabolik sendromu oluşturan sağlıksız kolesterol düzeyleri, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, bel bölgesinde fazla yağlanma gibi risk faktörleri, ciddi sağlık sorunları yaşama olasılığını arttırıyor. Bu sağlık sorunları diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi hastalıkları da içeriyor.

Özellikle, metabolik sendrom, "damar sertleşmesi" olarak da bilinen arteriyoskleroza neden olabilir. Damar sertleşmesi yağların, kolesterolün ve diğer maddelerin damarlara yapışması ile oluşur. Bunun ardından arterler tıkanıp, kırılgan hale gelir. Arter duvarlarında meydana gelen hasar ise kan pıhtısı oluşumuna yol açar ve bu kan pıhtısı, bir kalp krizine veya inmeye neden olabilir.  

Metabolik Sendrom: Tartışmalı Durum

Metabolik sendrom aslında yeni bir kavram. Ayrıca, kısmen de tartışmalı bir konu. Bazı doktorlar, bu sorunun insan sağlığına bakış açısında çok önemli bir yer tutmadığını düşünüyorlar.

Önceleri, bazı araştırmacılar metabolik sendromu oluşturan risk faktörlerinin her birinin, sendromun bütününden daha riskli olduğunu düşünüyordu. Ancak, giderek farklı risk faktörlerinin bileşiminin özellikle daha tehlikeli olduğu düşüncesi ağır bastı.

Fakat, son zamanlardaki araştırmalar, bu fikir üzerine gölge düşürüyor. Uzmanlar, metabolik sendromun kalp hastalığı riskine yol açtığının net bir şekilde ortaya konulamadığını dile getiriyorlar.

Görüşler hangi doğrultuda olursa olsun, bu uzman tartışmalarının sizi etkilemesine izin vermeyin. Eğer yüksek tansiyon, sağlıksız kolesterol düzeyi, yüksek kan şekeri, fazla kilo gibi sağlık problemleriniz varsa, risk grubundasınız demektir. Bu sorunlar kalp krizi, inme veya diyabet riskinizin yüksek olduğuna işaret eder. Hemen harekete geçmeniz ve bu durumla ilgili bir şeyler yapmanız gerekir.

Metabolik sendrom kendi içinde bir sağlık sorunu olmasa bile, bu durumu hayat tarzınızı ve alışkanlıklarınızı iyileştirmek için bir işaret olarak görmelisiniz.

Uzm. Dr. Vedat ERTUNÇ

Merhaba hocam.Hafif mitral yetmezliğinden dolayı yılda bir kez kontrole gitmekteyim (tedavi ilaç kullanımı yok) en son gittiğimde ekg de wolff parkins... devamı