Her altı kişiden birinde metabolik sendrom olduğu tahmin ediliyor. Bu sorunun ne kadar yaygın olduğu düşünülecek olursa, herkesin risk faktörleri hakkında endişe etmesi gerekiyor.

Bunun yanı sıra, metabolik sendrom diyabet, kalp krizi ve inme gibi ciddi sağlık problemleri riskini çarpıcı bir biçimde arttırıyor. Ama bütün bunlara rağmen, birçok kişi bu hastalıktan bihaber.

Metabolik sendrom, çoğunlukla yüksek kan şekeri, ekstra abdominal yağ, yüksek tansiyon ve sağlıksız kolesterol seviyesi gibi risk faktörlerinin kümelendiği hastalıklar grubu olarak tanımlanır.

Bu risk faktörlerinin bazıları kontrol edilebilir, bazıları ise kontrol dışıdır. Ancak tüm risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olursanız, sağlığınızı daha iyi koruyabilirsiniz. Aşağıda sayacağımız risklere sahipseniz, metabolik sendroma yakalanma ihtimaliniz bir hayli yüksek demektir.

  • Yaşlıysanız. Sendrom, yaşlı insanlar arasında daha sık görülüyor. 40’lı yaşlarda metabolik sendroma yakalanma riskiniz yüzde 20 iken, 50’li yaşlarda bu oran yüzde 35’e, 60’lı yaşlarda ise yüzde 45’e kadar çıkabiliyor.
  • Kan pıhtılaşması ve iltihaplanmaya eğiliminiz varsa. Her ikisi de, metabolik sendromu olan insanlarda yaygın şekilde görülüyor. Her iki rahatsızlık riskini öğrenmek için, doktorunuzdan kan testi yapmasını istemeniz yeterlidir.
  • Farklı bir sağlık sorununuz varsa. Metabolik sendrom, birçok farklı sağlık sorunu ile bağlantılıdır. Bunların içinde polikistik over sendromu (PCOS), karaciğer yağlanması, safra taşı ve lipodistrofi de vardır.  
  • Ailede mevcut ise. Obez olmayabilirsiniz, ama yine de ailenizde –anne veya babanızda- ya da birinci dereceden akrabalarınızda diyabet hastası varsa, kalıtsal olarak yüksek bir risk taşıyor olabilirsiniz. 
  • Güney Asyalı iseniz. Görünüşe göre, Güney Asyalıların insülin direnci riski, bu nedenle de metabolik sendrom riski daha yüksek. Bu yüzden, bu grup için farklı öneriler söz konusu. Uzmanlar erkeklerde 88 cm üstü, kadınlarda ise 78 cm üstü bel çevresine sahip olmayı, metabolik sendrom risk faktörü olarak görüyor.

Metabolik sendromun belirtileri

Metabolik sendrom risk faktörlerinin birçoğunun herhangi özel bir belirtisi yoktur. Çoğunlukla yüksek tansiyonu ya da yüksek kolesterolü hissedemezsiniz. Ancak, genel olarak bel bölgesinde biriken fazla yağlar, bu durumun görünen tek belirtisi olabilir.

Bu yüzden, metabolik sendromunuzun olup olmadığını öğrenmek için, doktorunuzla buluşarak tansiyon, kan şekeri, kolesterol değerlerinizi ölçtürmek, başvuracağınız biricik yoldur. Metabolik sendromun teşhisi, düzenli ‘check-up’ yaptırmanın sağlığınız açısından ne kadar önemli olduğunun kanıtlarından biridir. 

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

mrb hocam bende turner sendromu var bu yüzden kemik erimem var hangi egzersizleri önerirsiniz plates yapsam işe yarar mı durdurabilir miyim... devamı