Bu sağlık sorununa mide yanması denir. Aslında bu durum mide yanması değiş, yemek borusunda ve gırtlakta meydana gelen yanmadır. Mide yanması sorunu bazı insanlarda hissedilirken, bazı insanlarda ayda bir kaç defa yaşanabilir. Toplum içinde her 10 kişiden 4’ünde mide yanması şikayeti görülür. Tüketilen gıdaların türü ve midenin büyüklüğü ile mide yanmasının doğrudan bağlantısı vardır.
Mide yanmasına sebep olan gıdalara bakıldığında, çoğunlukla yemek borusu ile midenin birleştiği kısımdaki kasın gevşemesine sebep olan gıdalar olduğu görülür. Domates, sarımsak, soğan, baharatlı yiyecekler, çikolatalar mide yanmasını tetikleyen etkenler arasında yer alır. Mide yanması gebelerde, hormonlar ve rahim büyümesi sebebiyle gelişmektedir. Geçici bir durumdur.
Mide yanması tedavisi için ilaç tedavisi uygulanır. Mide asit salgısını önleyen ilaçlar, mide asidini nötralize eden ilaçlar tedavi aşamasında faydalı olur. Bu tür ilaçlar doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Endoskopik tedavi yolları da mide yanması için kullanılan yöntemler arasında yer alır. Günümüzde ilerleyen cerrahi yöntemler genç yaş da olan kişilerde daha çok tercih edilmektedir. Yapılan ameliyat ile yemek borusunun alt kısmındaki kas lifleri halkası daraltılıyor, midenin yemek borusu etrafı sarılıyor, reflünün önüne geçilmesi sağlanıyor.
Mide yanmasını önlemek için sadece iki yudum süt içilebilir, reflü artırıcı besinlerden uzak durmak faydalı olur. Dar kıyafetler giymemek, baharatlı besinlerden uzak durmak, kafein tüketmemek, sigara ve alkol kullanmamak, naneli yiyeceklerden uzak durmak gerekir.
Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL
midemde yanma dolgunluk var az miktar ishal ve karın içi ağrısı var 22 senelik duedenum ameliyatı geçirdim ama 2 y öncesine kadar şikayetim yoktu... devamı
Mide Alınmasından Sonraki Problemler
Mide Şikayetleri Kanser Habercisi Olabilir
Mide Yanmasının Sebepleri Nelerdir?
Helikobakter Pilori (H. Pilori)
Gıda İntoleransı Ve Etkileri