Miyop ya da tam adıyla miyopi şikayeti uzaktaki objelerin net olarak görülememesi durumudur. Buna, gözün şeklindeki değişiklikler sonucunda, göze giren ışınların retina tabakasının üstünde değil önünde odaklanması sebep olur. Uzak görüş bulanık iken, belli bir mesafeden daha yakındaki cisimler net olarak görülebilir. Bu belirtiler miyop probleminden şüphelenmek için yeterliyken, aynı zamanda göz yorgunluğu, baş ağrısı gibi diğer şikayetler de yaşanabilir. Ayrıca kişi gözlerini kısınca daha net görüş sağladığını fark edebilir. Miyop, genel olarak çocukluk ve ergenlik döneminde, 6-12 yaşları arasında ortaya çıkar. Bazı kişilerde hızlı, bazı kişilerde yavaş bir şekilde ilerleyebilir ve kişinin büyümesinin durmasıyla, miyobun ilerlemesi de sona erer. Bu da yaklaşık olarak 20’li yaşlara denk gelir.  
Miyop bir hastalık değil, görme kusurudur ve miyop tedavisi, günümüzde oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Öncelikle göz doktorunun miyop teşhisi koyması için bazı testler yapması gerekir. Bunların sonucunda kişinin miyop derecesi yani numarası belirlenir ve kişinin tercihi ve göz sağlığının durumuna bağlı olarak miyop tedavisi yöntemleri arasından seçim yapılabilir.
Gözlük ve kontakt lens kullanımı sürekli miyop tedavisinin yöntemleri arasındadır. Özellikle de küçük yaştaki miyop hastaları için en çok tercih edilen tedavi yöntemi gözlüktür. Çünkü hastanın kontakt lens kullanımının sorumluluğunu küçük yaşta anlaması beklenemez. Doğru şekilde kullanılmayan kontakt lensler göze mikrop bulaşması ve enfeksiyon ortaya çıkması gibi problemlere sebep olabilirler. 

Miyop Tedavisinde Mercek Kullanımı

Gençlik dönemlerinde miyop hastaları estetik sebepler dolayısıyla gözlükten kontakt lense geçiş yapabilmektedirler. İster gözlük, ister lens olsun miyop tedavisinde kullanılan merceklerin özelliği kalın kenarlı mercekler olmalarıdır. Bu mercekler göze gelen ve kırılan ışınların doğru noktada odaklanmasını sağlarlar. 
Kişi 18 yaşını geçtikten sonra veya hastanın ve doktorun tercihine göre 20’li yaşlara girdiğinde miyobun ilerlemesi durursa, yaklaşık bir yıllık bir bekleme süresinden sonra lazer ameliyat ile miyop tedavisi düşünülebilir. Uzun yıllardır yapılan bu lazer ameliyatları yüksek başarı ve düşük komplikasyon oranlarına sahiptir. Gözlük ve lens gibi kalıcı olmayan sürekli tedavilerin aksine, miyobun kesin tedavisi lazer teknolojisiyle yapılan refraktif ameliyatlardır. Günümüzde en çok kullanılan refraktif ameliyat yöntemi oldukça güvenilir olan LASIK’tir. Açılımı Laser-Assisted in Situ Keratomileusis olan bu prosedürde gözün önündeki saydam tabaka nazikçe kaldırılır ve altında kalan kornea tabakasının şekli değiştirilir. Gözün yuvarlağının şeklinden kaynaklanan kırma kusuru değiştirilen kornea şekliyle telafi edilir ve ameliyat sonrasında hasta gözlük ve lense ihtiyaç duymaksızın yakını ve uzağı net bir şekilde görebilir. 

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

yeni radyo frekanslı ayak terleme tedavi yöntemiyle ayaklarımı tedavi ettirmek istiyorum yaz kış sürekli terliyor bu yöntemle tedaviniz varmı varsa ne... devamı