Nedir

MRSA Enfeksiyonları 

Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) enfeksiyonuna, stafilokok enfeksiyonlarını tedavi etmek için yaygın kullanılan antibiyotiklere dirençli hale gelen bir stafilokok bakteri türü neden olur.

MRSA enfeksiyonlarının çoğu hastanede, bakımevleri ve diyaliz merkezleri gibi diğer sağlık kuruluşlarında bulunan kişilerde görülür. Bu ortamlarda oluştuğunda, buna hastane kökenli MRSA (HK-MRSA) denir. HK-MRSA enfeksiyonları genellikle invaziv işlemler veya ameliyat araçları, damar içi tüp ve yapay eklemler gibi aletlerle ilişkilidir.

Başka bir MRSA enfeksiyonu tipi daha geniş topluluklar içinde, sağlıklı insanlar arasında meydana gelir. Bu tip enfeksiyonlar toplum kökenli MRSA (TK-MRSA) olarak adlandırılır ve genellikle ağrılı bir çıban şeklinde başlar. Cilt temasıyla bulaşır. Risk altındaki insanlar, lise güreşçileri gibi gruplar, çocuk bakımı çalışanları ve kalabalık ortamlarda yaşayanlardır.

Belirtileri

Belirtileri

MRSA da dahil, stafilokok deri enfeksiyonları genelde sivilce, çıban ya da örümcek ısırığını andıran küçük kırmızı şişlikler şeklinde başlar. Bunlar hızla cerrahi drenaj gerektiren derin, ağrılı apselere dönüşebilir. Bazen bakteriler deriyle sınırlı kalır. Ama vücut içinde daha derinlere girerek kemikler, eklemler, cerrahi yaralar, kan dolaşımı, kalp kapakçıkları ve akciğerlerde hayati tehlike potansiyeli taşıyan enfeksiyonlara yol açabilir.

Doktora ne zaman gidilmeli?
Gözünüzü, özellikle de çocuklarda küçük cilt sorunlarından (sivilce, böcek ısırığı, kesik ve sıyrık gibi) ayırmayın. Yaralar enfekte olursa doktorunuza görünün.

Sebepleri

Sebepleri

Yaygın olarak stafilokok denilen, Staphylococcus aureus bakterilerinin farklı türleri vardır. İnsanların yaklaşık üçte birinde, stafilokok bakteriler normal olarak cilt veya burun içinde bulunur. Bakteriler, bir kesik ya da başka bir yara içinden vücuda girmediği sürece genellikle zararsızdır, hatta girse bile sağlıklı insanlarda sadece küçük cilt sorunlarına yol açar.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, insanların yaklaşık % 1''i MRSA olarak bilinen stafilokok bakteri türünü taşır.

Antibiyotik direnci
MRSA, onlarca yıl boyunca gereksiz antibiyotik kullanımının bir sonucudur. Yıllardır antibiyotikler, bu ilaçlara yanıt vermeyen soğuk algınlığı, grip ve diğer viral enfeksiyonlar için reçete edilir. Antibiyotikler uygun şekilde kullanılmış olsa bile, bu sadece ilaçlara dirençli yeni bakterilerin ortaya çıkmasına katkıda bulunur, çünkü hedef aldığı bütün mikropları yok edemez. Bakteriler hızlı evrimleşir, bu yüzden antibiyotik tedavisi sonunda hayatta kalanları daha sonra diğer antibiyotiklere direnç göstermeyi öğrenir.

Risk Faktörleri

Risk Faktörleri

MRSA’nın hastane ve toplum türleri farklı ortamlarda ortaya çıktığından, bu iki tür için risk faktörleri farklılık gösterir.

HK-MRSA için risk etmenleri

  • Hastanede olmak. MRSA hastanelerde bir endişe sebebidir, çünkü yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf hastalar gibi en savunmasız insanlara buralarda saldırabilir.
  • İnvaziv bir tıbbi cihaz. Damar yolu veya üriner kateter gibi tıbbi tüpler MRSA’ya vücudun içine girmesi için bir yol sağlayabilir.
  • Uzun süre bir bakım tesisinde bulunmak. MRSA bakımevlerinde yaygındır. MRSA taşıyıcılarının, kendilerini hasta olmasa bile onu yayma yeteneği vardır.

TK-MRSA için risk etmenleri

  • Temas sporlarına katılmak. MRSA kesikler, sıyrıklar ve cilt teması yoluyla kolaylıkla yayılabilir.
  • Kalabalık veya sağlıksız koşullarda yaşamak. Askeri eğitim kampları, çocuk bakım merkezleri ve cezaevlerinde MRSA salgınları görülmüştür.
  • Erkeklerle seks yapan erkekler. Homoseksüel erkeklerde MRSA enfeksiyonu riski daha yüksektir.

Komplikasyonları

Komplikasyonlar

MRSA enfeksiyonları birçok yaygın antibiyotiğin etkilerine direnç gösterebilir, bu yüzden tedavi edilmesi daha zordur. Bu, enfeksiyonların yayılmasına ve bazen hayati tehlike yaratmasına neden olabilir.

MRSA enfeksiyonları şu bölgeleri etkileyebilir:

  • Kan
  • Akciğer
  • Kalp
  • Kemikler
  • Eklemler

Muayenesi

Muayene

Başlangıçta aile doktorunuza danışabilirsiniz, ama o da sizi, hangi organ sisteminizin enfeksiyondan etkilendiğine bağlı olarak bir uzmana yönlendirebilir. Örneğin, bir dermatolog cilt hastalıklarında uzmandır, bir kardiyologsa kalp rahatsızlıklarında.

Yapabilecekleriniz
Şunları içeren bir liste yapabilirsiniz:

  • Belirtilerinizin detaylı açıklamaları
  • Yaşadığınız tıbbi sorunlar hakkında bilgiler
  • Anne babanızın ya da kardeşlerinizin sağlık sorunları hakkında bilgiler
  • Aldığınız bütün ilaçlar ve besin takviyeleri
  • Doktora sormak istediğiniz sorular

Doktorunuzdan bekleyecekleriniz
Fiziksel muayene sırasında, doktorunuz cildinizdeki herhangi bir lezyonu yakından inceleyecektir. Test etmek için bir doku örneği ya da lezyonlardan sıvı örneği alabilir.

Testleri

Testleri

Doktorlar MRSA’yı, bir doku örneği veya burun salgısını ilaca dirençli bakteriler için kontrol ederek teşhis edebilir. Örnek, laboratuvara gönderilir ve bakteriyel büyümeyi teşvik etmek için, içinde besinlerin bulunduğu bir kaba konur. Fakat bakterilerin büyümesi yaklaşık 48 saat sürdüğü için, stafilokok DNA’sını saatler içinde tespit edebilen daha yeni testlerin kullanımı giderek yaygınlaşıyor.

Tedavisi

Tedavisi

Hem toplum hem de hastane kökenli MRSA hala bazı antibiyotiklere yanıt veriyor. Bazı durumlarda, antibiyotikler gerekli olmayabilir. Örneğin, doktorlar MRSA’dan kaynaklanan yüzeysel bir apse tedavisi için ilaçlardan ziyade drenaj yapabilir.

Önleme

Önleme

HK-MRSA’nın önlenmesi
Hastanelerde MRSA bulaşmış insanlar, bakterinin yayılmasını önlemek için genellikle ayrı bir yerde tutulurlar. Ayrı tutulan insanların ziyaretçileri ve onlara bakan sağlık çalışanları için koruyucu giysiler giymek ve sıkı el temizliği yöntemlerine uymak gereklidir. Kirlenmiş yüzeyler ve çamaşırlar doğru şekilde dezenfekte edilmelidir.

  • Ellerinizi yıkayın. Elleri dikkatlice yıkamak hala mikroplara karşı en iyi savunmadır. Ellerinizi çabuk şekilde en az 15 saniye ovduktan sonra tek kullanımlık bir havluyla kurulayın ve musluğu kapamak için başka bir havlu kullanın. Su ve sabun bulamadığınız zamanlar için yanınızda en az yüzde 60 alkol içeren küçük bir şişe el dezenfektanı taşıyabilirsiniz.
  • Yaraları kapalı tutun. Kesik ve sıyrıkları iyileşinceye kadar temiz ve steril, kuru bandajlarla kapalı tutun. Enfekte olmuş yaralardan gelen irin MRSA içerebilir, yaraları kapalı tutmak bakterilerin bulaşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Kişisel eşyalarınız kişisel kalsın. Havlu, çarşaf, tıraş bıçağı, kıyafet ve spor malzemeleri gibi kişisel eşyaları paylaşmaktan kaçının. MRSA doğrudan temas yoluyla olduğu gibi üzerinde bulunduğu nesnelerden de bulaşabilir.
  • Spor oyunları veya antrenmanlarından sonra duş alın. Her oyun ya da antrenmandan sonra hemen duş alın. Su ve sabun kullanın. Havlunuzu paylaşmayın
  • Çarşafları sterilize edin. Eğer bir kesik ya da yaranız varsa, havlu ve yatak çarşaflarını çamaşır makinesinde en yüksek sıcaklık ayarında yıkayın (mümkünse çamaşır suyu da ekleyin) ve sıcak bir kurutucuda kurutun. Spor kıyafetlerinizi her giydikten sonra yıkayın.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Doğum yapali 8 hafta oldu,40 günden sonra adet oldum hala devam ediyor.Buarada enfeksiyon oldu,antibiyotik kullandim geçmedi sebebi nedir acaba?Enfeks... devamı