Hamilelik, multipl sklerozu (MS) olan bir kadının hastalığının uzun dönemdeki seyrini etkilemez. MS, hamilelik süreci, doğum sancısı ve doğum üzerinde istenmeyen olumsuz etkiler yapmaz; aslında belirtiler çoğunlukla istikrarlı hale gelir ya da şiddeti azalır. Birçok kadın, hamilelikleri sırasında MS krizlerinin daha az sıklıkta olduğunu görür. Bunun, hamilelik hormonları nedeniyle bağışıklık sisteminin etkinliğinin azalmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Bu geçici gelişmenin, kadının vücudunun bir bebeği taşıyabilecek hale gelmesi için, bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklerle ilgili olduğu düşünülüyor. Çünkü anne karnındaki her bebek, annesinden olduğu kadar babasından da genetik materyaller taşır ve annenin vücudu, karnında büyümekte olan bebeği, tıpkı vücuda nakledilmiş bir organmış gibi, yabancı bir doku olarak algılayıp reddetmeye çalışır. Bunun olmasını engellemek için hamilelik süresince, annenin bağışıklık sistemini baskılayan doğal bir süreç, anne rahminde devreye girer.
Multipl sklerozu olan bir kadındaki doğum sancısı, diğer kadınlardaki sancıya çok benzer şekilde ele alınır. Bazı doğum uzmanları, doğum sırasında ağrı dindirici olarak en iyisinin narkoz ya da Lameze tekniği (anne adayını normal doğuma hazırlayan rahatlama ve nefes alma teknikleri) olduğuna inanırken bazıları da, genel anestezi ya da epidural anestezi, ya da sık bilinen adıyla ağrısız doğumun güvenli olduğunu söylerler. Algı kaybı ya da tutukluğu yaşadığı önceden belli olan kadınlar, 9. ayda ayrıca yakından takip edilebilir. Çünkü doğum için kasılma başlangıcını ya da dölyatağı boynu açılmasının doğum sancılarını başlatmasını tespit edemeyebilirler. Bununla birlikte, hamile kalmayı düşünen MS hastası kadınlar, multipl skleroz tedavisinde kullanılan bazı ilaçların hamilelik ve emzirme süresince kullanılmaması gerektiğinin farkında olmalıdırlar. Bu ilaçlar, doğum kusurlarına neden olabilir ya da kan yoluyla embriyoya, anne sütü yoluyla da bebeğe geçebilir.
Bununla birlikte, çoğu kadın doğumdan sonraki ilk 6 ay boyunca MS’in tekrar kötüleştiğini veya krizlerin genellikle olduğundan iki ya da üç kat daha fazla meydana geldiğini görürler. Şu ya da bu şekilde, hamileliğin MS hastalığının genel gidişatını etkilediğine dair bir kanıt bulunmuyor. Ayrıca, MS kendi başına hamileliğe engel bir durum teşkil etmez ve bebeğe önemli bir risk getirmezken fiziki yetersizlikler çocuğun bakımını daha zorlaştırabilir. Bu durumda aileden ya da arkadaşlardan gelecek gönüllü çocuk bakımı desteği ya da ücretli çocuk bakıcısı ve kreş desteği, şiddetle tavsiye edilir. MS doğum ve emzirme üzerinde bir etkiye sahip değildir. Ama kadın immünoterapi (bağışıklık tedavisi) programındaysa, hamilelik ve emzirme tavsiye edilmez. Bazı ilaçlar, bebeğin gelişimine zarar verebilir.
Multipl Sklerozun Belirtileri
Op. Dr. Aytun AKTAN
BendeDvitamin ileB12 eksikligi vartupbebek yaptirirsam hamilelikte sorun cikarmi... devamı
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Msde Yeni Gelişme
Ms Hastalığı Kadınlarda Daha Sık Görülüyor
Mse Nano Teknolojik Çözüm
Konsantre Olmanıza Yarayan Beyin Gıdaları