Nefes darlığı ya da tıptaki adıyla dispne, kişinin soluk alıp verdiğinin farkına varmasıdır. Bu rahatsız edici bir durumdur. Normalde kişi, istirahat koşullarında nefes alıp verdiğinin farkında değildir. Bu işlem bilinçaltında gerçekleşir.
Sağlıklı kişilerde günlük faaliyette ya da egzersiz sırasında hızlı nefes alıp verme durumu, aslında nefes darlığı değildir. Bu durum, yaşlılarda ya da şişman kişilerde ufak bir hareket sırasında da hissedilir. Bunları gerçek nefes darlığından ayırt etmek gerekir.
Nefes darlığı nedenleri
Solunum ya da dolaşım faaliyetleri kişinin ihtiyacını karşılayamayacak kadar bozulduğu durumlarda kişi artık nefes alıp verdiğinin farkına varmaya ve bundan ciddi biçimde rahatsızlık duymaya başlar. Bu birçok sistemik hastalıkta görülebilir. Kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları ya da sinir sistemiyle ilgili olabilir.
Nefes darlığı en başta akciğer ve solunum yollarıyla ilgili hastalıklarda hissedilebilir. Bu hastalıklar astım, akciğer kanseri, bronşit olabilir. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı denilen ve sigara içenlerde çok sık görülen en önemli bulgularından biri de nefes darlığıdır.
Bunun yanı sıra kalp hastalıklarında, kalp kapak hastalıklarında, ritim bozukluklarında, koroner arter hastalıklarında kişi nefes darlığı hissedebilir.
Psikojenik nefes darlığı denilen panik atak gibi durumlarda da hasta nefes darlığı şikâyetiyle doktora başvurabilir.

Prof. Dr. Atilla BİTİGEN

Meraba 19 yaşındayım kas romatizması vardı bende bunun için 2 kez tens cihazina baglandim 1.sinde iyiydim 2.sinde ise elektrik akimini fazla verdiler ... devamı