Bunların yanı sıra başka sistemlerle ilgili sorunlarda da nefes darlığı yaşanabilir. Kalple ilgili hastalıklarında, kalp kapak rahatsızlıklarında, ritim bozukluklarında ve kalp yetmezliğinde kişi nefes darlığı hissedebilir.
Psikojenik dispne denilen, özellikle sınava girecek kişilerde ya da panik atak olan kişilerde hava açlığı ve daha fazla nefes almaya ihtiyaç duyma görülür. Bu gibi durumlarda kişi nefes darlığı hissedebilir.
Akciğer hastalıkları
Astımlı hastalarda nefes darlığı hastalığın en önemli bulgularından birisidir. Akciğer kanserinde kişi nefes darlığı nedeniyle doktora başvurabilir. Tüberkülozda, pnömanide yani zatürrede kişi nefes darlığı hissedebilir ve yine bu nedenle doktora başvurabilir.Nefes darlığı aniden başlayabileceği gibi yavaş yavaş da gelişebilir. Bazı hastalıklarda çok ani bir başlangıç olabilir. Örneğin pulmoner emboli denilen akciğerin damarlarının herhangi bir pıhtıyla tıkandığı durumlarda nefes darlığı çok önemli bir bulgudur. Kişi göğüs ağrısı ve nefes darlığı nedeniyle doktora başvurabilir.
Bunun dışında pnömotoraks denilen, akciğer zarları arasına hava kaçmasıyla karakterize olan çok ciddi bir hastalıkta da ani nefes darlığı ortaya çıkabilir.
Ayrıca anemi denilen kansızlık durumunda, guatr beziyle ilgili hipertiroidi gibi durumlarda kişi nefes darlığı hissedebilir. Karbonmonoksit zehirlenmesi ya da yüksek rakımlı yerlere çıkılması halinde nefes darlığı çekilebilir.
Nefes darlığı tedavisi
Prof. Dr. Atilla BİTİGEN
Meraba 19 yaşındayım kas romatizması vardı bende bunun için 2 kez tens cihazina baglandim 1.sinde iyiydim 2.sinde ise elektrik akimini fazla verdiler ... devamı
Nefes Darlığının Nedenleri
Nefes Darlığı
Nefes Darlığının Belirtileri
Nefes Darlığı Hangi Hastalıkların Bulgusudur?