Nedir

Ölü doğum, gebeliğin 20. haftasından sonra meydana gelen, gelişen bir bebeğin rahim içi ölümü ve ardından doğumu olarak tanımlanır.
Ölü doğum 160 doğumda bir gerçekleşir. Ölü doğumların çoğunluğu doğumdan önce meydana gelir ama küçük bir oran doğum sırasında meydana gelir.

Ölü doğumlar niçin meydana gelir

Ölü doğum yaşadıysanız veya bu zor deneyimden geçen birini destekliyorsanız bunu niçin meydana geldiğini bilme ihtiyacı duyuyor olabilirsiniz. Otopsi ölü doğumun sebebini teşhis etmek için normalde en iyi yoldur ama bu her zaman standart prosedür değildir. Ölü doğan bebekler ve ölüm nedenini ararken hastane prosedürlerini araştırın. Normal prosedürde otopsi yoksa, aileniz ve siz öyle istiyorsanız isteyebileceğiniz bir hastane arayın.

Sebepler

  • Plasenta sorunları: Plasenta yırtılması, preeklampsi denilen gebelikle ilişkili yüksek tansiyon veya gebelikten kaynaklanan hipertansiyonu olan kadınların ayrılma veya ölü doğum riski bu rahatsızlıklar bulunmayan kadınlardan iki kat daha fazladır. Bazen yetersiz oksijen ve besin de bebeğin ölümüne etki edebilir.
  • Doğum kusurları: Kromozom bozuklukları ölü doğan bebeklerin %15-20’sine karşılık gelir. Bazen bebekte kromozom anormalliklerinden kaynaklanmayan yapısal anomalileri vardır ama genetik, çevresel ve bilinmeyen sebeplerden kaynaklanabilir.
  • Büyümenin kısıtlanması: Küçük veya uygun hızda büyümeyen bebekler doğumdan önce ve doğum sırasında asflaksi (oksijensizlik) ve bilinmeyen sebeplerden ölme riski altındadır.
  • Enfeksiyonlar: Gebeliğin 24-27. haftalarında bakteriyel enfeksiyon fetüs ölümlerine neden olabilir. Bu enfeksiyonlar genelde anne tarafından fark edilmez ve ciddi komplikasyonlara yol açana kadar teşhis edilemeyebilirler.
  • Diğer sebepler: Doğum bağı kazaları, travma, annede şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve geç gebelik (42 haftadan uzun süren gebelik).
Ne yazık ki çabalara rağmen ölü doğumların yaklaşık üçte birinin sebepleri belirlenemiyor.

Risk faktörleri

  • 35 yaşında veya üstünde kadınlar
  • Kötü beslenme
  • Yetersiz doğum öncesi bakım
  • Sigara kullanımı
  • Alkol ve uyuşturucu istismarı

Teşhis

Çoğu kadın genelde bebeklerinin çok hareketli olmadığını fark edip bunu ne anlama gelebileceğinden endişe ederler. Ultrason bebeğin öldüğünü doğrulayabilir ve bazı vakalarda nedenini belirleyebilir.

Önleme

Tıptaki gelişmeler ölü doğumların sayılarını azalttı. Bugün yüksek riskli hamilelik yaşayan kadınlar rutin ultrasonlarla ve/veya fetüs kalp hızı görüntülemeyle dikkatle inceleniyor. Potansiyel sorunlar tespit edilirse erken doğum gerekebiliyor. Aşağıdaki adımlarla ölü doğumu önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
  • Günlük “tekme” sayımı. Gebeliğin 26-28. haftalarında başlayarak her gün bebeğinizin hareketlerini kaydetmeye zaman ayırın. Bebeğiniz için neyin normal olduğuna aşina olursanız bir şeyler yolunda gitmediğinde fark etmeniz daha olasıdır. Hareketlerde ani bir azalma fark ederseniz sağlık uzmanınızla irtibata geçin. Potansiyel sorunlar varsa ultrason doğrulayabilir.
  • Uyuşturucu, alkol ve sigaradan uzak durun çünkü bunlar ölü doğum riskinizi ve başka gebelik komplikasyonlarını artırabilir.
  • Gebeliğin ikinci yarısında vajinal kanamanız varsa acilen sağlık uzmanınızla görüşün.
  • Daha önce ölü doğum yaptıysanız gelecek gebelikler yakından takip edilecek ki başka bir kaybı önlemek için gerekli adımlar atılabilsin.

Op. Dr. Aytun AKTAN

Merhaba, ben 13/11/2014 dogum yaptim ama kizim kordon yuzunden olu dogdu, ve been simdi tekrar hamile kalmak istiyorum sizce daha erken midir? sadece ... devamı