Disguzi nedir?
Hamileliğin ilk üç aylık döneminde yaygın görülen bir belirti olan disguzi, ağzınızdaki tat alma duyusu değişimi için kullanılan tıbbi terimdir; hamilelik sırasında çoğunlukla, yemek yemiyor olsanız bile, ekşi ya da metalik bir tat oluşur.
Disguziye ne sebep olur?
Hamilelik hormonları, özellikle de östrojen, tat duyumuzun kontrolü ve azalmasında bir rol oynuyor gibi görünüyor. Ayrıca hamileyken östrojen seviyesi ve dolayısıyla tat alma duyunuz büyük oranda dalgalanma gösterebilir. Buna ek olarak, tat ve koku alma duyuları yakın bağlantılıdır, bu nedenle koku alma duyunuzdaki hamileliğe bağlı değişimler de o metalik tada yol açabilir.
Disguzi hakkında bilmeniz gerekenler
Hakkında fazla bir şey bilmediğimiz disguzi, şaşırtıcı bir şekilde hamilelikte çok yaygındır. Tıpkı sabah bulantısı gibi, hamileliğin ikinci yarısında hormon seviyeleri biraz daha kararlı hale geldiğinde hafiflemesi gerekir (ya da şanslıysanız, tamamen kaybolur).
Disguzi için ne yapmak gerekir?
Bu metalik tadı asitlerle uzaklaştırmaya çalışın. Narenciye suları, limonata ve -midenizin kaldırabileceğini varsayarak- sirke içinde bekletilmiş yiyecekler (turşu, sonuçta hamilesiniz). Bütün bu yiyeceklerin sadece ağzınızdaki metalik tadın üstesinden gelme gücü yoktur, bunlar aynı zamanda tükürük üretimini artırarak sürüklenip gitmesine yardımcı olurlar. Ayrıca doğum öncesi vitaminlerinizi değiştirme konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz; bazıları diğerlerine göre metalik tada daha fazla yol açıyor gibi görünüyor.
Bir başka numara: Dişlerinizi her fırçaladığınızda dilinizi de fırçalamaya çalışın ya da ağzınızdaki pH seviyelerini nötralize etmek o sert tadı uzak tutmak için, ağzınızı günde birkaç kez hafif bir tuz (bir bardak suya bir çay kaşığı tuz) veya karbonat (bir bardak suya 1/4 çay kaşığı karbonat) çözeltisiyle çalkalayabilirsiniz.
Tat Duyusu Bozuklukları
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
öncelikle merhaba hocam.benim cok yakın bir arkadasimda tat alamama sorunu var yediği hicbir yemegin tadini alamiyor ama bazen de birden tat alabilmey... devamı
Hamilelikte Sigara Kullanımının Riskleri Artık Daha İyi Biliniyor
Sezaryende Obezite Riski
Ölü Doğumun Sebepleri Nelerdir
Preeklampsi
Ölü Doğum