Kepek, saç derisinden dökülen ölü deri hücrelerinin beyaz pullara dönüşerek genelde saçlardan döküldüğü hafif bir deri rahatsızlığıdır.
Kepekli olmak oldukça utanç verici olabilir ve özgüven ve özsaygınızı yitirmenize neden olabilir.
Kepeğin asıl nedeni, saç derisinde ve vücudun diğer bölgelerinin derisinde doğal yollarla oluşan, Malassezia furfur ve Pityrosporum ovale (P. ovale) olarak bilinen küçük mantardır.
Mantar genellikle, saç derisi, yüz ve vücudun üst kısımları gibi yağlı bölgelerde oluşmaktadır.
Yağ bezleri ciltte sebum adı verilen doğal yağı üreten bezlerdir. Bezler yağ ürettiği zaman deri bölgesindeki mantar sebumu besler. Bu mantar büyüyüp yeterli sayıya ulaştığında yeni hücrelerin oluşumunu engeller; kepeklenmeye ve kaşınmaya neden olur.
Kepek, herkesin hayatının bir döneminde yaşayabileceği bir cilt rahatsızlığıdır. Amerika’da insanların % 97’si bu durumla karşılaşmaktadır.
Kepeğin asıl nedeni bilinmemektedir. Ancak kepeğe neden olabilecek pek çok faktör vardır. Kepek dahili ve harici nedenlerden kaynaklanabilir.
Hormonal dengesizlik kepeğin dahili oluşma nedenlerinden biridir. Hormon seviyelerinin dalgalanması yağ bezlerinin daha aktif hale gelerek hafif kepek problemiyle sonuçlanabilir.
Hijyende azalma da kepek oluşumu için bir nedendir. Ayrıca etkilenen alandaki kepeğin miktarını da arttırır. Ancak saçı düzenli olarak taramamak gibi düzgün yapılmayan bakım da kepekte artışa neden olabilir; çünkü ölü cilt hücrelerinin dökülmesi engellenmiş olur.
Başka bir kepek nedeni de sağlıksız diyettir. Esas yağ asitleri ve B vitamini gibi besinsel eksiklikler kepeğe neden olabilir.
Ayrıca, eğer diyetiniz aşırı şeker, yağ ve karbonhidratlı gıdalar içeriyorsa durumunuz daha da kötüye gidebilir. Yiyecek alerjileri bile kepek nedenidir.
Sedef hastalığı, Tinea capitis, Tinea versicolor, Deri iltihabı, (Atopik, Temasla ve Seboreik) ve egzama gibi sağlık durumları da kepeğe neden olabilir.
Diğer dahili kepek nedenleri stres, kalıtsal yatkınlık ve alerjik aşırı hassasiyettir.
Öte yandan, daha önce de söylemiş olduğumuz gibi kepek harici nedenlerden de kaynaklanabilir. Saç spreylerinin ve jellerin aşırı kullanımı saçlarınızı ve cildinizi kurutabilir ve kepeğe neden olabilir. Sertleştiren şampuanların kullanımı bile kolaylıkla kepeklenmeye yol açabilir.
Saç boyama ürünlerinin düzensiz kullanımı, sürekli olarak maşalama ve düzleştirme aletlerinin kullanımı ve perma da kepeğe neden olabilir. Kepeğe neden olan diğer harici etmenler nem, soğuk hava, aşırı oda sıcaklığı, az şampuanlama ve saç derisinin iyi bir şekilde temizlenmemesidir.
Tarak ve yastıkların paylaşılması da kepeğe neden olan bir etmendir. Ancak uzmanlara göre bu sadece bir söylentidir. Kepeğin bulaşıcı bir rahatsızlık olduğunu ve kişiden kişiye geçebileceğini unutmayın.
Doğru kepek oluşma nedenini bularak ve doğru tedaviyi uygulayarak kepeği kontrol altına alın!
Yıpranmış Saçlar İçin Neler Yapılmalı?
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
hocam merhaba benim saçlarimda kepek çok acaba saç uzamasini etkilermi kestirmeyede korkuyorum... devamı
Oluşma Nedenini Bularak Saç Derinizdeki Kepekleri Azaltın!
Saçınız & Kafa Deriniz Sağlığınız Hakkında Neler Söylüyor
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Kepek Ve Stres: Karşılıklı İlişki
Saç Sağlığınızı Arttırmak İçin Nasıl Beslenmelisiniz?