Omurga Ateli, Omurga Kırıkları için Bir Tedavi Seçeneği
Omurga kırığınızın çeşidine bağlı olarak, doktorunuz size kırık iyileşirken atel takmanızı önerebilir. Kırık, nörolojik bir zedelenme meydana getirmeyen ve getirme ihtimali olmayan sabit bir kırıksa atel takmak zorunda kalabilirsiniz. (Eğer kırık oynaksa, yani omurlar omurgaya destek sağlayamayacak kadar kırıksa ve nörolojik hasar ihtimali varsa, atel sizin için iyi bir tedavi seçeneği olmayabilir. Büyük ihtimalle ameliyata ihtiyacınız olur.)
Ateli sadece kısa bir süreliğine takacaksınız; atel, omur veya omurlar iyileşirken omurganızı destekleyecektir. Sabit bir kırıkta omur, normal yükü, ileri bir hasar olmaksızın hâlâ taşıyabilir.Yani genelde, siz hareket ederken omur işini yapabilir. Ne var ki, kırık bir omur basitçe normal bir omur gibi “çalışmaz”, o yüzden omurganızın yükü taşımak için biraz yardıma ihtiyacı olabilir. Atel, iyileşme sürecinde o ek desteği sağlar.
Atelin başka bir yararı, hareketlerinizi kısıtlamasıdır. Omurga kırığı, kırığın ciddiyetine ve yerine göre çok acı verici olabilir. En küçük bir hareket bile ağrıya yol açabilir, o yüzden atel kendinizi yormamanızı sağlayarak vücudunuza iyileşme fırsatı verir.
Doktorunuz, kırığınıza en uygun atel çeşidini önerecektir. Omurga kırıkları için kullanılan bazı ateller şunlar:
- Boyun kısmındaki omurga kırıkları için kullanılan halka atel. Bu bir traksiyon biçimidir. Traksiyon, sinir basıncını hafifletmek veya omurgayı yeniden düzeltmek için omurganın parçalarını farklı yönlere çeker.
- Torakolomber veya bel kırıklarında kullanılan torakolomber sakral (kuyruk sokumu) ortez (TLSO).
- Özel yapım atel.
- Boyunluk (boyun atel).
Doktor veya hemşire de, desteğin ne zaman ve nasıl takılacağını ayrıntılı olarak açıklar. Onların talimatlarını tam olarak yerine getirmeniz önemli çünkü bu, vücudunuzun iyileşmesini daha olası hale getirir. Buna, ateli size söylendiği kadar takmak da dahil: Ateli günde 24 saat takmanız gerekiyorsa, her ne kadar zahmetli gelse de, böyle yapmaya özen göstermelisiniz.
Ateli çok uzun süre takmamalısınız çünkü buna bağımlı hale gelmek istemezsiniz. Atel, kemikleriniz ve kaslarınız iyileşirken büyük katkı sağlar ama yeniden güçlü ve sağlıklı olmaları için, hep atelle desteklenemezler. Büyük ihtimalle, atele ilaveten fizik tedavisi de tedavinizin bir parçası olacak. Fizik tedavisi, ateli taktıktan sonra kaslarınızı güçlendirmenin yanı sıra, sırtınızın sağlığını koruma yollarını öğretecek.
Omurga Kırıkları için Fiziksel Terapi
Prof. Dr. Muharrem İNAN
Mrb hocam ben 2 ay önce iş kazası geçirdim ve t12 omurgamda kırık meydana geldi ameliyat yada alçı olmadı korseyle tedavi gördüm şuan kırık yapışmış o... devamı
Bel Fıtığı Ve Siyatik
Krohn Hastalığı İle Omurga Problemleri Arasında İlişki Olabilir
Skolyoz
Omurga Ateli, Omurga Kırıkları İçin Bir Tedavi Seçeneği
Kamburluk