Çünkü o bölgede hangi hücre hangi görevi yapıyorsa, nöbetin onlarla ilişkili olan bazı bulguları ortaya çıkar. Bu bulgulardan, ilgili bölgenin hangi bölge olduğu anlaşılabilir.
Parsiyel nöbetlerin ya da lokal denilen nöbetlerin sınıflandırılmasında yine bazı özellikleri vardır. Bunların bir kısmı bilinç kaybı olmadan ortaya çıkar. Bazıları da bilinç kaybıyla birlikte seyreder.
Bilinç kaybı olmadığı zaman hasta bunun her anının farkındadır, nöbet geçirdiğini bilmektedir ama engelleyememektedir.
Örneğin bunlarda biri, kol ve bacakları çalıştıran ve beynin ön bölgesinde bulunan motor alan denilen bölgenin nöbetlerinde, yüzde istemsiz kasılma ve titremeler görülür. Kol, parmak, bacak gibi hangi bölgede olay varsa orayla ilgili bulgular ortaya çıkabilir. Hasta bunların farkındadır.
Eğer bu lokal başlayan nöbet giderek şiddetini arttırır ve diğer bölgelere, beynin her tarafına yayılacak olursa, o zaman halk arasında sara denilen büyük nöbetler gelişir ve hasta kasılarak, yere düşer.
Epilepsi Nöbeti Geçiren Birine Ne Yapılmalı?
Doç. Dr. Nalan KAYRAK
merhaba hocam, ben 11 yıldır epilepsi hastasıyım . artık nöbetimin nerde geleceği korkusuyla yaşamaktan bıktım. epilepside ameliyat sonuç olabilir mi ... devamı
Epilepsi Nöbeti Geçireceğinin Belirtileri
Parsiyel Epilepsi Nöbeti
Yaygın Epilepsi Nöbeti
Epilepsi Nöbeti Geçirenlere Nasıl Yaklaşılmalı?
Epilepsi Nöbeti Sırasında Müdahale Yanlıştır