Epilepsi beyinle ilgili bir rahatsızlıktır ve kişinin tekrarlayan nöbetler geçirmesine neden olur. Epilepsi hastalarının yaklaşık %70’i ilaç kullanımı sayesinde nöbetlerini kontrol altında tutabilirler. Nöbet geçirmeye devam eden insanlar ise bunlarla ilgili potansiyel risklere daha açıktır. Özellikle de nöbetler uyarısız geliyorsa ve kişinin bilincini etkiliyorsa riskler artar. Tıpkı astım veya şeker hastalığı gibi epilepsi de uzun dönemli bir rahatsızlıktır ve riskler kontrol altına alınmazsa oldukça ciddileşebilirler.
Nöbetlerle ilgili riskleri azaltmanın ilk yolu nöbetle ilgili kontrolü iyileştirmektir. Nöbetler bazen düşmeye ve yaralanmaya sebep olabilir, ölüme kadar gidebilirler. Farklı nöbet türleri farklı riskler taşır. Kontrol edilmeyen tonik klonik nöbetler en yüksek güvenlik riskine sahiptir. Yakınlarınızda bu rahatsızlık varsa epilepsi nöbeti geçiren birine ne yapılmalı diye soruyor olabilirsiniz.
Eğer hasta vücudun katılaştığı ardından kasların sarsıldığı tonik klonik nöbet geçiriyorsa ilk adım olarak sakinliğinizi koruyun ve hastanın yanında kalın. Ağzında yiyecek veya içecek varsa hemen yan yatırın. Güvenli bir şekilde kalmasını sağlayın. Başının altına yumuşak bir şey koyun ve dar giysilerini bollaştırın. Nöbet geçene kadar kişinin yanında olun ve mümkünse nöbetin süresini ölçün. Sarsılma bittikten sonra kişiyi nazikçe yan yatırın. Tehlikede olmadıkça kişinin ağzına bir şey sokmaya, onu hareket ettirmeye veya zapt etmeye çalışmayın.
Eğer hasta tekerlekli sandalyedeyse epilepsi nöbeti geçiren birine ne yapılmalı sorusunun cevabı daha kapsamlıdır. Hastaya zarar vermediği sürece kendisini sandalyede tutun ve kemerini çözmeyin. Sandalyenin frenlerini kilitleyin. Nöbet bitene kadar kafasını destekleyin. Kişiyi ağzına sıvı birikmemesi için hafif yana yatırın. Nöbet sonrasında uyumak istiyorsa ve nefes almada zorluk yaşıyorsa kişiyi yatırın. Nefes almada zorluk devam ederse ambulansı arayın.
Eğer nöbet suda olursa hastanın yüzünü suyun dışında tutun. Kafasını geri yatırarak hava kanallarını açın. Sarsılma geçer geçmez sudan çıkarın ve mutlaka ambulansı arayın. Nefes alıyor bile olsa su yutmuş olabilir.
Epilepsi nöbeti geçiren birine ne yapılmalı diye sorduğunuzda, eğer nöbet 5 dakikayı veya kişinin standart nöbet süresini geçiyorsa, ikinci nöbet hemen ardından gelirse, nöbetten sonraki 5 dakika boyunca kişi tepki vermezse, sarsılma bittikten sonra nefes almakta zorlanıyorsa, kişinin ilk nöbetiyse, bir hasar almışsa veya emin olamıyorsanız hemen bir ambulans çağırın.
Çocuklarda Epilepsi
Doç. Dr. Nalan KAYRAK
Nalan hnm iyi Günler 11 yaşında bir kaza sonucu beyin sarsıntısı geçirdim günde 10-15 e kadar nöbet geçiriyordum. 2 sene boyunca eptantoin simple ve m... devamı
Hamilelikte Preeklampsi Ve Yüksek Tansiyon - Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz
Bebeklerde Ani Sıçramanın Nedeni Epilepsi Olabilir
Epilepsi Ameliyatı
Sigara, Beyni Çürütüyor
Epilepsi Vücudu Nasıl Etkiler