Normalde kalpten çıkan iki büyük damar arasında varolan bu bağlantı (duktus arteriyozus) doğumdan birkaç saat sonra kapanmaktadır. Bu bağlantının açık kaldığı durumlara PDA adı verilir. PDA anomalisinde, aort yoluyla vücudu oksijenlendirecek oksijenden zengin kanın bir kısmı tekrar akciğerlere döner. Bu ise akciğer atardamarında basınç yükselmesine ve kalbin sol tarafının yüklenmesine neden olur. Eğer duktus arteriyozus büyük ise çocuk çabuk yorulur, büyümesi gecikir, solunumu hızlıdır ve kolayca zatüreye yakalanabilir. Bazı çocuklarda ilk birkaç hafta veya ayda herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir. Duktus arteriyozus küçükse çocuk tamamen sağlıklı görünebilir.
PDA'nın tedavisi, hastanın yaşına veya PDA' nın genişliğine göre, kateter yoluyla şemsiye veya coil adı verilen birtakım cihazlar yardımıyla kapatmak veya kapalı bir kalp ameliyatı ile bağlamak suretiyle yapılabilir. Kalpte ek başka kusur yok ise dolaşım normale döner.
Septal Defektler
Normalde oksijenden fakir kan kalbin sağ tarafına (sağ kalp) gelir. Kan buradan akciğerlere pompalanır. Oksijenden fakir koyu renkli kan akciğerlerde karbondioksitini bırakır ve tekrar oksijenden zengin hale gelir. Akciğerlerde oksijenlenen kan kalbin sol tarafına (sol kalp) geçer. Buradan da sol karıncık vasıtasıyla aortaya pompalanır ve tüm vücuda gönderilir.
Normalde sol kalp ile sağ kalp arasında geçiş yoktur. Septum kalbin sağ ile sol kulakçık ve karıncıklarını ayıran bölmelere verilen isimdir. Bazen çocuklar septumlarında bir delik ile doğarlar. Delik iki kulakçık (atriyum) arasında olursa atriyal septal defekt, iki karıncık (ventrikül) arasında olursa ventriküler septal defekt olarak adlandırılır. Bazen alt ve üst odacıkların (karıncıklar ve kulakçıklar) her ikisinde birden delik bulunabilir. "Çocuğunuzun kalbinde delik var" deyişi bu kalp kusurunu ifade etmektedir.
Dr. Emel GÖKMEN
Merhaba hocam,sabahtan beri kafama takılan bir soru var beyin mr çekildim,serebral ana vasküler yapılar patenttir çıkmış digerleri normal ama buna kaf... devamı
Ventriküler Septal Defekt
Triküspid Atrezisi (Ta)
Türkiyenin Kalp Haritası Araştırması
Atrioventriküler Septum Defekti
Atriyal Septal Defekt (Asd)