Nedir

Peyronie Hastalığı

Peyronie hastalığı, penis içerisindeki dokularda anormal yara dokusu veya plak gelişimidir. Peyronie hastalığından etkilenen bir penis sertleştiğinde genellikle eğri olur ve acı verebilir.

Peyronie hastalığı, bir erkeğin cinsel ilişkiye girmesini engelleyebilir. Peyronie hastalığına sahip erkekler, genellikle bu hastalığa bağlı stres veya kaygı yaşarlar.

Peyronie hastalığı için cerrahi olmayan tedavilerin etkisi hakkında yapılan araştırmalar sınırlıdır. Şekil bozukluğu ciddi düzeydeyse veya tatmin edici cinsel aktiviteyi engelliyorsa, çarpık veya eğri bir penis için genellikle düzeltme ameliyatı önerilir.

Belirtileri

Belirtiler

Peyronie hastalığının belirtileri aniden ortaya çıkabilir veya zamanla meydana gelebilir. Peyronie hastalığının en yaygın belirtileri ve işaretleri arasında şunlar yer alır:

Peniste şekil bozukluğu

Penis sertleştiğinde şekli bozuk görünür. Penis:

  • Yukarı doğru bükülmüş veya eğri olabilir; en yaygın şekil bozukluğu budur.
  • Aşağıya veya bir yana doğru eğilmiş olabilir.
  • Sertleşen gövde etrafında sıkı, dar bir şeritle “kum saati” görünümüne sahip olabilir.
  • Penisin sertleşmiş göründüğü ancak dibinden keskin biçimde aşağı büküldüğü “menteşe” etkisine sahip olabilir.

Bükülme veya diğer şekil bozuklukları, ilk altı ila on sekiz ay boyunca giderek kötüleşebilir. Zaman içerisinde, belirli bir noktada şekil bozukluğunun kötüleşmesi duracaktır, ancak sertleşme gerçekleştikçe tekrarlamaya devam edecektir.

Ağrı

Belirtilerin başlamasından sonra, ilk altı ila on sekiz ay içerisinde, genellikle sert haldeyken ağrı görülür. Ancak Peyronie hastalığıyla ilişkili ağrı, aşağıdaki hallerden birinde de görülebilir:

  • Sertleşme esnasında
  • Yalnızca orgazm esnasında
  • Sertleşme söz konusu olmasa dahi penise dokunulduğunda

Cilt altında yara dokusu

Peyronie hastalığıyla ilişkili yara dokusu veya plaklar, penis derisi altında düz kitleler veya sert bir doku şeridi halinde hissedilebilir.

Diğer belirtiler

Diğer belirtiler ve işaretler arasında şunlar yer alır:

  • Sertleşme veya sertliği koruma güçlüğü (sertleşme bozukluğu)
  • Peniste kısalma

Doktorunuzla ne zaman görüşmelisiniz?

Sertleşme esnasında ağrıya yol açan, cinsel ilişkiye girmenizi engelleyen veya kaygıya neden olan herhangi bir belirtiniz olduğunda doktorunuza danışın. Uygun tedavi için doğru teşhis gereklidir.

Sebepleri

Sebepler

Peyronie hastalığının nedeni henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Fakat genellikle düzgün bir şekilde iyileşmeyen bir yara sonucu olduğu düşünülür. Yaranın, cinsel ilişki esnasında peniste gerçekleşen küçük bir travma sonrasında olması muhtemeldir. Örneğin, sertleşmiş penis cinsel ilişki esnasında bükülebilir ya da kaza sonucunda veya spor yaparken yaralanma gerçekleşebilir.

Yara iyileşmesinin rolü

Peniste birçok kılcal damar içeren iki süngersi, tüp şeklinde odacık (corpus cavernosa) bulunur. Bir erkek cinsel olarak uyarıldığında, sinir sinyalleri bu odacıklara kan akışını artırır. Bu odacıklar kanla dolarak penisin genişlemesine, düzleşmesine ve gerilmesine yol açtığında sertleşme gerçekleşir.

Corpus cavernosa, sertleşme esnasında esneyen tunica albuginea adlı esnek bir doku kılıfının altında yer alır. Penisin yaralanması bu esnek dokuya zarar verebilir. Bu zarar yangıya ve doku hasarına neden olabilir. Bir yaralanma düzgün bir şekilde iyileşirse, genellikle uzun vadeli sorunlar yaşanmaz.

Peyronie hastalığında, normal yara iyileşme süreçlerindeki sorunlar, kalıcı yara dokusuna neden olur. Yara dokusu bulunan kılıf bölümü esnekliğini yitirir. Dolayısıyla penis sertleştiğinde yara dokusu olan bölge esnemez, penis bükülür veya şekli bozulur.

Risk Faktörleri

Risk Faktörleri

Penisin hafif bir şekilde yaralanması, her zaman Peyronie hastalığına yol açmaz. Yaranın düzgün iyileşmemesine katkıda bulunabilen bir dizi faktör bulunur ve aşağıda yer alan bu faktörler Peyronie hastalığında rol oynayabilir:

  • Kalıtım. Babanızda veya ağabeyinizde Peyronie hastalığı varsa, sizde görülme riski de yükselir.
  • Bağ doku bozukluğu. Bağ doku bozukluğu bulunan erkeklerde Peyronie hastalığı görülme riski daha yüksektir. Örneğin Dupuytren kontraktürü olarak bilinen bir hastalık (avuçta parmakların içeri çekilmesine neden olan bağ benzeri bir yapının kalınlaşması) Peyronie hastalığı görülen erkeklerde daha yaygındır.
  • Yaş. Peyronie hastalığının yaygınlığı yaşla beraber artar. Dokulardaki yaşa bağlı değişiklikler, yaralanmaya yatkın olmalarına, iyi bir şekilde iyileşme olasılığının azalmasına ya da her ikisine birden yol açabilir.

Diğer Faktörler

Peyronie hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili diğer faktörler arasında şunlar yer alır:

  • Diyabet
  • Tütün kullanımı
  • Pelvik yaralanma geçmişi

Komplikasyonları

Komplikasyonlar

Peyronie hastalığı komplikasyonları şunları içerebilir:

  • Cinsel ilişkiye girememe
  • Sertleşme veya sertliği koruma güçlüğü (sertleşme bozukluğu)
  • Cinsel beceriler veya penis görünümü hakkında kaygı veya stres
  • Cinsel partnerinizle ilişkinizde stres

Muayenesi

Randevu Hazırlığı

Peyronie hastalığı belirtileri gösterdiğiniz takdirde, başlangıç olarak aile hekiminizle veya başka bir doktorla görüşebilirsiniz. Bir erkek cinsel bozuklukları ve idrar yolu rahatsızlıkları uzmanına (ürolog) yönlendirilebilirsiniz. Doktorunuz veya bir ürologla randevunuza hazırlanmanız, zamanınızı en iyi şekilde kullanmanıza yardımcı olacaktır.

Yapabilecekleriniz

Doktorunuzla paylaşabileceklerinizi önceden listeleyin. Listeniz şunları içermelidir:

  • Sertleşme sorunlarıyla ilişkili görünmeyenler dahil olmak üzere yaşadığınız belirtiler
  • Büyük stresler veya hayatınızda kısa bir süre önce gerçekleşen değişiklikler dahil olmak üzere anahtar kişisel bilgiler
  • Herhangi bir vitamin veya takviye dahil olmak üzere kullandığınız ilaçlar
  • Ailenizdeki Peyronie hastalığı tarihçesi
  • Doktorunuza soracağınız sorular

Zamanın yetmemesi ihtimaline karşı, doktorunuza soracağınız soruları önem sırasına göre listeleyin. Peyronie belirtileri veya işaretleri gösterdiğinizi düşünüyorsanız, aşağıdaki soruların bazılarını sorabilirsiniz:

  • Hangi testleri yaptırmam gerekecek?
  • Hangi tedaviyi önerirsiniz?
  • Durumun kötüleşme olasılığının bulunup bulunmadığını söyleyebilir misiniz?
  • Eve götürebileceğim herhangi bir broşür veya başka bir basılı malzeme var mı? Hangi web sitelerini ziyaret etmemi önerirsiniz?

Doktorunuza sormaya hazırlandığınız sorulara ilaveten, randevunuz esnasında bir şeyi anlamadığınız takdirde soru sormaktan çekinmeyin.

Doktorunuzdan bekleyebilecekleriniz

Doktorunuzun size bir dizi soru sorması muhtemeldir. Bunlara yanıt vermeye hazır olmanız, daha uzun süre üzerinde durmak istediğiniz hususlar için zaman kazandırabilir. Doktorunuz şunları sorabilir:

  • Belirtileri ilk kez ne zaman gördünüz?
  • Sertleşme esnasında peniste görülen eğrilik veya başka bir şekil bozukluğu zamanla kötüleşti mi?
  • Sertleştiğinizde ağrı devam ediyor mu?
  • Cinsel aktivite esnasında veya başka bir şekilde peniste herhangi bir yaralanma yaşadınız mı?
  • Penisiniz inik haldeyken eskisine göre daha kısa görünüyor mu?
  • Belirtileriniz cinsel ilişkiye girme becerinizi kısıtlıyor mu?

Doktorunuz aynı zamanda, Uluslararası Sertleşme Endeksi gibi bozukluğun cinsel ilişkide bulunma becerinizi nasıl etkilediğini anlamasına yardımcı olabilecek bir anket doldurmanızı isteyebilir.  

Testleri

Testler ve Teşhis

Doktorunuz rahatsızlığı teşhis ederek, belirtilerinizin önem derecesini anlamak üzere testler gerçekleştirecektir. Bu testler aşağıdakileri içerir:

Fiziksel muayene

Doktorunuz, penisiniz inik haldeyken yara dokusunun mevcudiyetini, tam yerini ve miktarını tespit etmek üzere penisinizi elle muayene edecektir. Aynı zamanda penisinizin uzunluğunu ölçebilir. Rahatsızlık kötüleşmeye devam ederse bu ölçüm, penisin kısalıp kısalmadığını tespit etmeye yardımcı olur.

Ultrason

Doktorunuzun, penisinizi sert haldeyken incelemek üzere bir ultrason cihazı kullanması muhtemeldir. Doğrudan penis içine sertleşme sağlayıcı bir enjeksiyon yapılacaktır. Enjeksiyondan önce ağrıyı azaltmak üzere lokal anestezi yapılacaktır.

Yumuşak dokuların görüntülerini oluşturmak üzere ses dalgalarını kullanan ultrason, plakların mevcudiyetini, penise kan akışını ve herhangi bir anormalliği gösterebilir. Doktorunuz eğrilik derecesini ölçmek üzere penisin bu görüntülerini kullanabilir.

Tedavisi

Tedaviler ve İlaçlar

Aşağıdakilerin hepsi size uygunsa, doktorunuz muhtemelen tedavi önerisinde bulunmayacaktır:

  • Eğrilik ciddi değilse ve kötüleşmiyorsa
  • Ağrı hissetmiyorsanız
  • Tatmin edici bir şekilde cinsel ilişkiye girebiliyorsanız

Ağız yoluyla alınan ilaçlar

Peyronie hastalığı tedavisinde ilaçların etkisi hakkında sınırlı bilgi bulunuyor. Ağız yoluyla alınan bir dizi ilaç önerilmiş ve test edilmiştir; ama bu ilaçların kullanımı güvenilir araştırmalarla desteklenmiyor.

Penis enjeksiyonları

Doğrudan penisteki plaklara yapılan enjeksiyonlara dair araştırmalar sınırlıdır. Ancak bu tedaviler penisteki eğriliği ve Peyronie hastalığına bağlı ağrıyı azaltabilir. Bu tedavilerden birini görüyorsanız, birkaç ay boyunca birden fazla enjeksiyon yapılacaktır. Enjeksiyonlar esnasında ağrıyı önlemek üzere lokal anestezi uygulanacaktır.

Peyronie hastalığı için penis enjeksiyonları, aşağıdaki ilaçlardan birini içerebilir:

  • Verapamil, normalde yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Peyronie hastalığında görülen yara dokusunun oluşumunda kilit bir faktör ve bağ dokulardaki bir protein olan kolajenin üretilmesini engeller.
  • Interferon kolajen üretimini kesen ve yıkımını hızlandıran bir proteindir.
  • Kolajenaz kolajen yıkımı sağlayan bir enzimdir ve bazı yara dokularını yok edebilir.

Ameliyat

Penisinizdeki şekil bozukluğu ciddiyse veya cinsel ilişkiye girmenizi engelliyorsa, doktorunuz ameliyat olmanızı önerebilir. Rahatsızlığınız genellikle istikrarlı bir duruma gelene kadar ameliyat gerçekleştirilmez. Yani en az altı ay boyunca eğrilikte değişim görülmemesi ve sertleşme esnasında yaşanan ağrının sürmesi gerekir.

Yaygın cerrahi yöntemler şunlardır:

  • Etkilenmeyen tarafın kısaltılması. Penisin yara dokusunun karşı tarafındaki tunica albuginea’yı kısaltmak üzere çeşitli yöntemler kullanılabilir. Penis sertleştiğinde, kılıfın kısaltılmış tarafı ve daha az elastik olan yaralı tarafı aynı uzunlukta olur. Bu, görece düz bir sertleşmeye yol açar. Bu yöntemler doğal olarak penisin toplam uzunluğunu azaltır. Genellikle yeterli penis boyuna sahip ve penis eğriliği çok ciddi durumda olmayan erkeklerde kullanılır. Bu yöntemin riski, sertleşme veya sertliği koruma zorluğudur (sertleşme bozukluğu).
  • Etkilenen tarafın uzatılması. Bu yöntemlerde cerrah, yara dokusunda kılıfın esnemesine ve penisin düzleşmesine izin veren çeşitli kesikler açar. Cerrah yara dokusunun bir bölümünü almak zorunda kalabilir. Tunica albuginea’daki delikleri kapatmak üzere doku nakli yapılır. Doku kendi vücudunuzdan alınan bir doku, insan veya hayvan dokusu ya da sentetik bir malzeme olabilir. Bu yöntem genellikle penisin kısa olması, ciddi bir eğrilik olması veya karmaşık bir şekil bozukluğu bulunması halinde kullanılır. Bu yöntemde sertleşme bozukluğu riski, kısaltma yöntemine göre daha yüksektir.
  • Penis protezleri. Penis protezleri temel olarak penisteki süngersi, tüp şeklindeki dokuların (corpora cavernosa) yapay halleridir. Protezler yarı sert olabilir; yumuşak halde görünmek üzere elle bükülebilir veya cinsel ilişki için düzeltilebilir. Diğer penis protezleriyse kasığa veya testis torbasına yerleştirilen bir pompayla şişirilebilir. Şişirilen protezler penisin sertleşmesine yol açar. Penis protezleri genellikle bir erkekte hem Peyronie hastalığı hem de sertleşme bozukluğu söz konusu olduğunda kullanılır. Protezler yerleştirildiğinde, cerrah tunica albuginea üzerindeki gerilimi azaltmak üzere, muhtemelen yara dokusunda bazı kesikler açacaktır.

Normal koşullarda, ameliyat olduğunuz gün hastaneden eve gidebilirsiniz. Penisinizdeki sargıyı 24 ila 72 saat çıkarmamanız gerekir. Cerrah, cinsel ilişkiye girmeden önce ne kadar süre beklemeniz gerektiğini söyleyecektir. En az dört ila altı hafta beklemeniz muhtemeldir.

Destek

Başa Çıkma ve Destek

Peyronie hastalığı önemli bir kaygı kaynağı olabilir ve cinsel partnerinizle aranızda stres yaratabilir. Aşağıdaki öneriler Peyronie hastalığıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir:

  • Partnerinize Peyronie hastalığının ne olduğunu ve cinsel ilişkiye girme becerinizi nasıl etkilediğini açıklayın.
  • Partnerinize penisinizin görünümü ve cinsel ilişkiye girme beceriniz hakkında ne hissettiğinizi söyleyin.
  • Partnerinizle cinsel ve fiziksel ilişkinizi nasıl sürdürebileceğiniz hakkında konuşun.
  • Aile ilişkileri ve cinsel hususlar hakkında uzman bir psikoterapiste danışın.

Doç. Dr. Taylan Oksay

iyi günler hocam ben 23 yaşındayım.Bundan iki yıl önce penisimde bir eğrilik meydana geldi.doktora gittim en başta peyroni hastalığından şüphelendi fa... devamı