Nedir
Ereksiyon Problemleri
Bir erkeğin cinsel ilişki kurma esnasında yeterince sertleşme yaşamamasına ereksiyon problemi denilmektedir. Ereksiyon problemine erektal fonksiyonsuzluk ya da iktidarsızlık da denilmektedir.
Ereksiyon problemleri her yaşta görülebilir. Ancak yaşı insanlarda diğer sağlık problemleriyle birlikte daha yaygın olarak görülür. Hem yaşlılarda, hem gençlerde tedavi mümkündür.
Sebepleri
Sebepler
Ereksiyon problemlerine yaralanma ya da penise yeteri kadar kan akışı olmaması gibi fiziksel problemler sebep olabilir.
Başka sağlık problemleri ile de ilişkisi olabilir. Bu sağlık problemleri diyabet, yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon) olabilir ve damar tıkanıklığıdır. Ayrıca mutiple sclorosis (MS) ve Parkinson hastalığı gibi sinir sistemi ile ilgili problemlerin de cinsellik üzerinde etkili olduğu da bilinmektedir.
Başka sağlık problemleri için kullanılan ilaçların bir kısmı da ereksiyon problemlerine yol açabilirse de çoğu ilaçlar böyle etki göstermez. Yeni bir ilaç kullanmaya başladıktan sonra ereksiyon problemleri yaşıyorsanız, bu durum kullandığınız ilacın bir yan etkisinden kaynaklanıyor olabilir. Bu konuyla ilgili olarak doktorunuzla görüşürseniz, doktorunuz ilacın dozunu ya da türünü değiştirebilir.
Aşırı alkol alan, sigara içen ya da uyuşturucu kullanan erkekler de cinsel problem riski ile karşı karşıyadır.
Endişe, stres ya da depresyon da ereksiyon problemlerine sebep olur.
Bir prostat kanseri ameliyatı veya göbek altı bölgesindeki bir yaralanma gibi başka durumlar da ereksiyon problemlerine yol açabilir.
Belirtileri
Belirtiler
Ereksiyon probleminin tek belirtisi cinsel ilişki esnasında boşalama ya da yeterince sertleşme olmamasıdır. Ereksiyopn problemine rağmen bir erkek hala cinsel istek duyabiliri orgazma olabilir hatta boşalabilir.
Teşhisi
Teşhis
Doktor hastaya sağlık problemleri ile sorular sormak ve bir fiziki muayene yaparak teşhis edebilir. Doktor problemin her ilişki esnasında mı yok zaman zaman mı kendini gösterdiğini soracaktır. Muayene, laboratuar tetkikleri ve bazen de akıl sağlığı ilgili sorular hastalığın sebebin anlamak için yardımcı olacaktır.
Tedavisi
Tedavi
Ereksiyon problemleri için bir kısım tedavi yöntemleri mevcuttur. Doktor tedavi esnasında ilk olarak hayat tarı değişikliği ve kullanılan ilaçlarla ilgili sorular sormaya başlayacaktır. İlk aşamaların faydasız olduğu görülmediği sürece cerrahi müdahale tavsiye edilmemektedir.
Tedavi yöntemleri şunlardır::
- Hayat tarzında bazı değişiklikler yapmak, içki sigara ilaç kullanma gibi bazı alışkanlıkların terk edilmesi faydalı olacaktır. Partnerla bu konuda konuşmak ve danışmanlık hizmeti almak da problemin çözümüne katkı sağlar.
- Probleme sebep olan bir ilaç kullanılıyor sa bunun tespit edilmesi ve bırakılması gerekmektedir. Ereksiyon problemleri neden olmayan başka bir ilaç kullanılabilir.
- Ereksiyon için bazı ilaçların alınması da mümkündür. Bu ilaçlar viyagra, tadanfil /cialis), valdenfildir. Bu ilaçların kullanılması için doktorla konuşulması ve diğer ilaçlarla birlike kullanılmasını herhangi bir sakınca teşkil edip etmediğin araştırılması gerekir. Kalp hastalığı olan ve nitrat içeren ilaçları kullnmak zorun da olanlar için bu ilaçlar tehlikelidir.
- Depresyon ve endişe için ilaç kullanılması ve danışmanlık alınması
- Penis içine ilaç verilmesi ya da vakum yapılması
- Penis içine bir impşant konulması için yapılacak bir ameliyat
Önleme
Önlem
Ereksiyon problemleri çoğunlukla fiziksel nedenlere-den kaynaklandığından, sağlığınızı muhafaza etmek amacıyla sağlıklı gıdalar almak ve yeteri kadar eksersiz yapmak önemlidir.
Ereksiyon problemleri riskini azaltmak amacıyla amacıyla sigara kullanmayınız, çok fazla alkol tüketmeyiz ve illegal uyuşturuculardna uzak ndurunuz.
Endişe ve stresten kaynaklanan ereksiyon problemlerinden kaçınmak için partnerinizle konuşmak size yardımcı olacaktır.
Sertleşme Bozukluğunun Sebepleri
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Merhabalar hocam, Ereksiyon halindeyken penisimden kit şeklinde ses geldi fakat idrar sırasında ağrı ve morarma gibi şeyler olmadı. 3 gün geçmesine ra... devamı
Mesane Çıkışında Tıkanma
Frengi
İdrar Yolları İltihabı
Klamidya
Varikosel