Teşhis

Pişiğin en iyi tedavici bebeğinizin cildini mümkün olduğunca temiz ve kuru tutmaktır. Evde tedavi sırasında bebeğinizin pişiği devam ederse, doktorunuz:
  • Hafif bir hidrokortikosteroid krem
  • Bebeğinizde mantar enfeksiyonu varsa bir antifungal krem
  • Bebeğinizde bakteri enfeksiyonu varsa topikal veya oral antibiyotik reçete edebilir
Sadece bebeğinizin doktoru veya cildiye uzmanı tavsiye ederse streoidli kremleri veya merhemleri kullanın; güçlü steroidler veya sık kullanımları ilave sorunlara yol açabilir.
Pişik genellikle birkaç günde iyileşir ve pişik tekrar edebilir. Reçete edilen tedaviye rağmen pişik devam ederse, doktorunuz bebeğinizi bir cildiye uzmanına götürmenizi tavsiye edebilir. 

Tedavi

Pişiğin en iyi tedavisi bebeğinizin cildini mümkün olduğunca temiz ve kuru tutmaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu sık bez değiştirmektir.

Reçetesiz ürünler
Çeşitli pişik ilaçları reçetesiz olarak bulunabilir.Özel tavsiyeleri için doktorunuzla veya eczacınızla görüşün.
  • Üçlü macun
  • Çinko oksit macunu
Çinko oksit, birçok pişik kremi içinde bulunan aktif içeriktir. Bu ürünler genellikle tahriş olan bölgeye kalın tabaka halinde sürülür ve gün boyunca bebeğinizin cildini rahatlatır ve korur. Çinko oksit ayrıca normal, sağlıklı cilt üzerine pişiği önlemek için kullanılabilir.
Merhemler veya kremler losyonlara veya sıvı solüsyonlara göre daha az tahriş edicidir, fakat merhemler cilt üzerinde bir bariyer oluşturur ve hava almasını engeller. Kremler cilt üzerinde kuru ve hava geçişine izin verir. Doktorunuz bebeğinizin pişiği için kremin mi yoksa merhemin mi daha iyi olduğunu söyleyebilir. Genel bir kural olarak, özellikle bebekler için tasarlanan ürünlere bağlı kalın. Borik asit, kafur, fenol, benzokain veya salisilat içeren ürünlerden kaçının, bu içerikler bebekler için toksik olabilir.

Hava akışının artırılması
Pişiğin iyileşmesine yardımcı olmak için, bez bölgesindeki hava akışını artırmak için yapabileceklerinizi yapın.Aşağıdaki basit tavsiyeler yardımcı olabilir:
  • Kısa uyku gibi kısa sürelerde bebeğinizin bezini çıkarın.
  • Plastik veya çok sıkı bezlerden kaçının.
  • Pişik iyileşene kadar normal boyuta göre daha büyük bezler kullanın.
Bebeğiniz pişikliyken, etkilenen alanı sabun ve ıslak mendiller temizlemekten kaçının. Bu ürünlerdeki alkol ve parfümler bebeğinizin cildini tahriş edebilir ve pişiği alevlendirebilir veya süresini uzatabilir.
Geçmişte, bebek cildini koruması ve aşırı nemi alması için talk pudrası kullanımı sıktı. Bununla birlikte, doktorlar artık bunu tavsiye etmiyorlar. Talk pudrasının solunması bebeğin akciğerlerini tahriş edebilir.

Önleme
Birkaç basit strateji, bebeğinizin cildinde pişik gelişme olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir:
  • Bezleri sık değiştirin. Kirli bezleri derhal çıkarın. Bebeğiniz kreşte ise, kreş çalışanlarından aynısını yapmalarını isteyin.
  • Her bez değişimin bir parçası olarak bebeğinizin poposunu yıkayın. Bu amaçla bir küvet, lavabo veya su şişesi kullanabilirsiniz. Nemli yıkama bezleri ve pamuklar da cildi temizlemeye yardımcı olabilir. Alkol veya parfüm içeren mendilleri kullanmayın.
  • Bebeğinizi temiz bir havluyla kurulayın. Bebeğinizin poposunu ovalamayın. Ovalama cildi daha fazla tahriş edebilir.
  • Bezleri çok sıkı bağlamayın. Çok sıkı bezler bez bölgesine hava akışını engelleyerek, pişiğe meyilli nemli bir ortam oluşturur.Sıkı bezler ayrıca belde veya uyluk bölgesinde pişiğe neden olabilir.
  • Bebeğinizin bezsiz zaman geçirmesini sağlayın. Mümkün olduğunda, bebeğinizi bezsiz bırakın. Cildin havaya maruz kalması kurumasının doğal ve nazik yoludur. Pis kazaları önlemek için bebeğinizi geniş bir havlu üzerine yatırmaya çalışın ve poposu açıkken biraz oynamasını sağlasın.
  • Kumaş bezleri dikkatli yıkayın. Çok kirli bezleri önceden ıslatın ve yıkamak için sıcak su kullanın. Yumuşak bir deterjan kullanın ve yumuşatıcıları ve kurutucu bezleri es geçin çünkü bunlar bebeğinizin cildini tahriş edebilen parfümler içerir. Bebeğiniz pişik olduysa veya pişik olmaya meyilliyse bebeğinizin bezlerini iki kere durulayın.Bebeğinizin bezlerini temizlemek için bir bez servisi kullanıyorsanız, bez servisinin aynı adımları uygulamasını sağlayın.
  • Düzenli merhem kullanmayı düşünün. Bebeğiniz sık pişik oluyorsa, cilt tahrişini önlemek için her bez değişiminde bir bariyer merhem sürün. Vazelin ve çinko oksit birçok pişik merheminde bulunan ve zaman içinde kanıtlanmış maddelerdir. Bu ürünleri cilt üzerine sürmek cildi iyi bir durumda tutar.
  • Bez değiştirdikten sonra, ellerinize iyice yıkayın.El yıkama, bakteri veya mantarın bebeğinizin vücudunun diğer kısımlarına, size veya diğer çocuklara bulaşmasını önleyebilir.
Kumaş veya tek kullanımlık bezler?
Birçok anne baba ne tür bez kullanacağı konusunda endişe duyar. Konu pişiği önlemeye gelince, kumaş bezlerin tek kullanımlık beze göre daha iyi veya tam tersi olduğuna dair ikna edici bir kanıt yoktur, bununla birlikte tek kullanımlık bezler bebek cildiniz biraz daha kuru tutar. En iyi bez diye bir şey olmadığından, sizin ve bebeğiniz için en işe yarayanı kullanın. Bir tek kullanımlık bebek bezi markası bebeğinizin cildini tahriş ederse, diğerini deneyin.
Kumaş bez, tek kullanımlık bez veya her ikisini de kullandığınızda, bebeğinizin poposunu mümkün olduğunca temiz ve kuru tutmak için her zaman bezi kirletir kirletmez değiştirin. 

Belirtiler

Pişik aşağıdakilerle tanımlanır:
  • Cilt bulguları. Pişik, bez bölgesi olan kalçalarda, uylukta ve genital bölgede kırmızı, kabarık ve hassas görünümlü ciltle fark edilir.
  • Bebeğinizin huyunda değişiklikler. Bebeğinizin özellikle bez değişimi sırasında genelde olduğundan daha rahatsız hissettiğini fark edebilirsiniz. Pişik olan bebek, bez bölgesi yıkandığında veya dokunulduğunda sıklıkla yaygara çıkarır veya ağlar.
Pişikler bebeğinizin bez taktığı herhangi bir zamanda ara ara olabilir, fakat genellikle ilk 15 ayda, özellikle 9 ila 12. aylarda daha sıktır.

Ne zaman doktora gitmeli
Pişik genellikle kolaylıkla tedavi edilir ve evde tedaviye başlandıktan sonra birkaç gün içinde iyileşir.Evde reçetesiz merhemle tedaviye ve daha sık bez değiştirmeye başladıktan sonra birkaç gün içinde bebeğinizin cildi iyileşmezse, doktorunuzla görüşün. Bazen pişik, reçeteli ilaç tedavisi gerektirebilen ikincil enfeksiyonlara neden olur.
Bebeğinizi aşağıdakiler açısından inceleyin:
  • Pişiğin ciddi olup olmadığı
  • Evde tedaviye rağmen pişiğin daha kötü hale gelmesi
Ayrıca, aşağıdakilerden herhangi biri de meydana gelirse çocuk doktorunuza gidin:
  • Ateş
  • Kabarcıklar veya çıbanlar
  • Bez bölgesinin dışına uzana pişik
  • İltihap veya dışarı akan cerahat
  • Alışılmışın dışında uyku hali 

Nedir

Pişik, bebeğinizin poposunda yama şeklinde açık kırmızı deri şeklinde ortaya çıkan iltihaplı derinin (dermatit) sık görülen bir şeklidir.
Pişik sıklıkla sürekli ıslak veya sık değiştirilmeyen bebek bezine, ishale ve bebek bezlerini kaplamak için plastik pantolon kullanılmasına bağlıdır. Pişik ayrıca bebeğinizin beslenmesine katı gıdalar ekledikten sonra, emziren anneler belirli yiyecekleri yediğinde veya bebeğiniz antibiyotik alırken de gelişebilir.
Pişik aileleri alarma geçirebilir ve bebekleri rahatsız edebilir, fakat çoğu pişik evde yapılacak basit tedavilerle iyileştirilebilir.

Sebepleri
Pişik nedenleri bir takım kaynaklarla izlenebilir:
  • Dışkı veya idrar tahrişi. İdrara veya dışkıya uzun süre maruz kalmak bebeğin hassas cildini tahriş edebilir. Bebeğiniz sık dışkılıyorsa pişiğe daha yatkın olabilir, çünkü dışkı idrara göre daha tahriş edicidir.
  • Yeni gıdalara başlama. Bebekler katı gıda almaya başladığında, dışkı içerikleri değişir ve pişik olma olasılığı artar.Bebeğinizin beslenme değişiklikleri pişiğe neden olabilen dışkıla sıklığını da artırabilir. Bebeğinizi emziriyorsanız, yediğiniz bir şeye yanıt olarak bebeğinizde pişik olabilir.
  • Yeni bir ürünün tahriş etmesi. Tek kullanımlık bezler, yeni bir tek kullanımlık bebek bezi markası veya kumaştan yapılan besleri yıkamak için kullanılan bir deterjan, ağartıcı veya yumuşatıcı bebeğinizin hassas poposunu tahriş edebilir. Soruna katkıda bulunabilen diğer maddeler arasında bazı bebek losyonlarında, pudralarda ve yağlarda bulunan içerikler yer alır.
  • Bakteri veya mantar (fungal) enfeksiyonu. Basit bir cilt enfeksiyon olarak başlayan enfeksiyon çevre bölgeye yayılabilir. Bezle kaplı bölgeler, kalçalar, uyluklar ve genital bölgeler özellikle hassastır, çünkü sıcak ve nemlidir ve bakteri ve mantar için mükemmel bir yaşam alanı oluşturur. Bu pişikler cilt katları içinde bulunabilir ve bu katlar etrafında dağınık kırmızı noktalar olabilir.
  • Hassas cilt. Atopik dermatit veya egzama gibi cilt hastalıkları olan bebeklerde pişik olma ihtimali daha fazladır. Bununla birlikte, atopik dermatit ve egzamanın tahriş ettiği cilt öncelikle bez bölgesi dışındaki bölgeleri etkiler.
  • Sürtünme veya ovma. Cilde sürtünen çok sıkı bezler veya giysiler pişiğe neden olabilir.
  • Antibiyotik kullanımı. Antibiyotikler kötü bakterilerle birlikte iyi bakterileri de öldürür. Bebek antibiyotik aldığında, mantar büyümesini kontrol altında tutan bakteriler yok edilebilir, bu da mantar enfeksiyonuna bağlı pişiğe neden olabilir. Antibiyotik kullanan ve emziren annelerin bebekleri de bu duruma yatkındır. 

Op. Dr. Korkut ARSLAN

Dr.bey ben kalici dikis yaptirdm.8gun oldu fazla kasinti var ve yuzeysel kizarikliklar var acaba pisikmi mantarmi bi zarari olurmu? Krem kullanabiirm... devamı