Polen en sık görülen alerjen türlerinden biridir. Polenler havaya ağaçlardan, otlardan ve çiçeklerden yılın farklı dönemlerinde yayılırlar. Öksürük, polen alerjisinin birçok belirtisinden biridir ve uygun bir tedavi ile iyileştirilebilir. Eğer öksürük üç haftadan uzun sürüyorsa bir doktorla görüşülmesi önerilir. Polen alerjisi tedaviniz devam ediyor olsa bile bu belirtiyi iyileştirebilecek yeni bir ilaç almanız söz konusu olabilir.

Havadaki alerjik olduğunuz maddelere maruz kaldığınızda saman nezlesi adı verilen durum oluşur. Buna polenler de sebep olabilir. Polenler nefesle birlikte alındığında partikülleri burunda ve boğazda kalabilirler. Ağızdaki tahriş, polen alerjisinin öksürüğe yol açmasına sebep olabilir. Burnun tıkanması ve burun arkası akıntısı polen alerjisiyle alakalı öksürüğün bir diğer nedenidir. Saman nezlesinin diğer belirtileri arasında hapşırmak, gözlerin kaşınması ve göz altlarında mor halkalar oluşmasıdır.

Polenlere mümkün olduğunda az maruz kalarak polen alerjisinden kaçınılabilir. Eğer yaşadığınız bölgede polen miktarı yüksekse bu sizin için zor olacaktır, çünkü polen havayla kolaylıkla taşınır ve rüzgarla kilometrelerce yol alabilir. Eve en az miktarda polen sokmak için dışarıdan gelir gelmez duş almanız ve pencereleri kapalı tutmanız önerilir. Eğer dışarıda polen oranı çok yüksekse bir yüz maskesi takabilirsiniz.

Antihistaminler polene verilen alerjik reaksiyona karşı etkili olurken, burun açıcılar öksürüğe yol açan burun arkası akıntısını durdurabilir. Yeni bir ilaca başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir. Şiddetli polen alerjisi, öksürüğe yol açtığında reçeteli ilaçlar almanız gerekebilir. Polen duyarlılığına karşı uzun dönemli bir rahatlama sağlamak için alerji iğneleri olabilirsiniz. Bağışıklığı artırıcı tedavi veya immünoterapi olarak da bilinen alerji iğneleri birkaç ay veya yıl sürebilecek tedavi boyunca polene karşı bağışıklığınızı güçlendirir.

Bazı durumlarda doktorun acil müdahalesi gerekebilir. Eğer öksürdüğünüzde kan görülüyorsa, aşırı düzeylerde kilo kaybı tecrübe ediyorsanız veya ateşiniz 38 dereceyi aşmışsa hemen bir doktora görünmeniz önerilir. Ayrıca eğer yaşadığınız inatçı öksürüğün astımla bir ilgisi olduğunu düşünüyorsanız da muayene olmanız gerekmektedir. Birçok saman nezlesi hastasının astımı da vardır ve polen bu belirtileri kötüleştirebilir. Ancak tüm saman nezlesi hastalarında astım görülmez. Öksürüğün dışında astımın belirtileri hırıltılı nefes ve nefes alırken zorlanmaktır.

Dr. Saadet RIZAOĞLU

Doktor hanım merhaba, bir yaşında ki oğlumun sprey ve damlalar kullanmamıza rağmen neredeyse bir aydır geçmeyen burun tıkanıklığı var. Acaba alerji ol... devamı