Kişinin şikayetleri, yaşam kalitesinin bozulma derecesi, prostatın diğer organlar üzerindeki etkisi, işemenin hızı ve gücü, içeride idrar kalıp kalmaması gibi etkenler, üroloji uzmanının karar verirken dikkate aldığı temel faktörlerdir.
Bütün bu bilgiler elde edildikten sonra, eğer hafif ve basit bir prostat büyümesi olduğu gözlenirse ve bu durum kişinin yaşam kalitesini bozmuyorsa, aktif gözlem denilen yöntemle, belli aralıklarla kişinin takibi yapılabilir.
Tıbbi yardım
Kişinin mutlaka tıbbi yardıma ihtiyacı varsa, prostatı küçültmese bile prostat büyümesinin neden olduğu şikâyetleri ortadan kaldıran ilaç tedavileri vardır. Bu ilaçlar dünyada yaygın olarak kullanılır ve ciddi yan etkileri yoktur. Bu ilaçlardan günde bir tane alınarak idrar şikâyetleri asgariye indirilebilir.Ancak bu dönem geçilmişse ve daha ileri şikâyetler varsa, kişinin yaşam kalitesi ciddi oranda bozuluyorsa ya da prostat büyümesi iltihap, taş, kanama, idrarın akamayıp içeride birikerek böbreklere zarar vermesi gibi bir takım yan etkiler yaratıyorsa, o zaman cerrahi tedavi yani ameliyat gündeme gelir.
Ameliyatın ise kapalı ve açık gibi değişik yöntemleri vardır.
İLGİLİ MAKALE
Ev İşi Yapmak Prostata İyi Geliyor
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Meraba hocam bende sertleşme sorunu var doktoragitim dedi prostatın biraz büyümüş biilaç vermedi vehala sertleşme sorunu yaşıyorum yardımcı olursanız ... devamı
Prostat Büyümesinde Sık Cinsel İlişkinin Rolü Var Mı?
Prostat Büyümesi Tedavisi
Prostat Büyümesi
Prostat Büyümesinin Kansere Dönüşme Riski
Prostat Büyümesi Erkeklere Özgü Bir Hastalıktır