Bazı kanserleri önleyebileceği yönünde de iddialar var ancak aspirin aynı zamanda beyin de dahil iç kanama riskini artırıyor. Tartışma da esas olarak sağlıklı veya risk grubundaki kişilerin aspirin kullanıp kullanmamasıyla ilgili. İngiliz kalp, felç, ve hipertansiyon birlikleri 2005 yılında yayınladıkları önerilerde 50 yaş üstü yüksek risk grubundaki kişilere günde 75 mg aspirin tavsiye ediyordu. 2008 yılında ise bu tavsiye sadece kalp hastaları için olmak üzere daraltıldı. Son çalışma ise 9 farklı araştırmanın sonuçları üzerinden 102621 vaka ile gerçekleştirildi. Sonuçlara göre ölümcül olmayan kalp krizlerinde aspirin kullananlarda % 20’lik bir azalma olmasına rağmen, kalp krizi, kanser ve inme kaynaklı ölüm oranları aynı kaldı.
Diğer yanda hayatı tehdit eden boyutta iç kanamalarda % 30 artış gerçekleşti. Araştırma başkanı Londra Üniversitesi’nden Prof. Kausik Ray 6 yıllık bir aspirin kullanımında 73 hastadan 1’inde ciddi bir iç kanama oluştuğunu vurguluyor. Aynı dönemde ise 160 hastadan birinde muhtemelen ölümcül olmayan bir kalp krizi önlenebiliyor. Prof Ray’e göre bu sonuçlara bakıldığında aspirinin faydası yok ömrü uzatmıyor ve net faydaya bakıldığında aslında zararlı.
Oxford Üniversitesi’nden Prof Peter Rothwell’in yaptığı bir çalışmada ise 6 yıldan çok daha uzun süre takip edilen hastalarda aspirinin bazı kanser türlerinde riski azalttığı sonucuna varılmıştı. Bu da risklerin kullanım süresine bağlı olarak daha kapsamlı araştırılması gerektiğini ortaya koyuyor. Sonuç olarak kalp hastaları aspirin kullanmaya devam etmeli. Sağlıklı insanların aspirin kullanması ise iç kanama riski nedeniyle yarardan çok zararlı olabilir. Reçeteli aspirin kullanıyorsanız doktorunuzla görüşmeden kullanmayı bırakmayın.
Uzm. Dr. Engin TÜRKMEN
Sayın Uzm.Dr.Engin Türkmen, 52yaşındayım.Amacım kilo vermek değil,sağlıklı yaşayabilmektir. Günde 2 defa 45er dakika tempolu yürüyüş ile günde 3 defa ... devamı
Verilen Kiloları Geri Almada Suçlu Olan Hormonlar
Kozmetikten Mucize Beklemeyin
Böbreğini Bağışlayanlarda Metabolik Sendrom
Çocuğunuzu Fanusta Büyütmeyin
Onbinlerce Kalp Hastasını Ölümden Kurtaracak Gelişme