Araştırmacılar enjekte edilebilir paliperidon palmitat ile plaseboyu karşılaştıran bir araştırmanın, ilacın hastalığın kötüye gidişini önlemede açıkça gösterdiği fayda nedeniyle erken durdurulduğunu söylüyor.
Bu çalışma 300 şizofreni hastasını kapsıyordu ve bu hastalara enjekte edilebilir paliperidon palmitat verildiğinde durumları dengeli seyrediyordu. Daha sonra hastaların rastgele seçilen yarısı ilacı almaya devam etti, diğer yarısına da plasebo verildi.
Etresi sene plasebo alanların yüzde 40’ında hastalık kötüye gitmeye başladı. Aksine, enjekte edilebilir paliperidon palmitat verilenlerde ise kötüye gidenlerin oranı yüzde 10 ila yüzde 15 oldu.
Video: Panik Atak Bozukluklar Ve Acil Servis
En yaygın yan etkiler kilo alma ve mide gribi idi.
Bu bulgular Amerikan Psikiyatri Birliği’nin yıllık toplantısında sunuldu.
İkinci Jenerasyon Antipsikotikler
Şizofreni tipik olarak yetişkinliğin erken döneminde başlar, hastalar halüsinasyonlar görmeye, hezeyanlar yaşamaya ve düzensiz düşünmeye başlar. Hiç bir çaresi yoktur.Torazin ve Haldol gibi birinci jenerasyon antipsikotikler belirtilerin yoğunluğunu etkili bir şekilde azalttılar. Fakat ilaçların Parkinson hastalığına benzeyen titremeler, kasların kaskatı olması ve anormal kararsız hareketler gibi yan etkileri vardı.
İkinci jenerasyon ya da tipik olmayan antipsikotik ilaçlar on yıldan fazla bir süre önce ortaya çıktı. Parkinson’a benzeyen yan etkiler gösterme olasılıkları daha düşük olsa da aşırı kilo alma ve tip 2 diyabet riski bu ilaçlarda daha yüksek.
İkinci jenerasyon antipsikotiklerin çoğu (Clozaril, Risperdal, Zyprexa, Seroquel, Geodon ve Abilify gibi) sadece hap şeklinde üretiliyor.
Şizofreni için tek ikinci jenerasyon enjekte edilebilir ilaç olan Risperdal Consta’nın her iki haftada bir yapılması gerekiyor.
Sorunu Kabullenme
Doktorların söylediğine göre, ayda yalnızca bir kere doktora gitmeyi gerektirdiği için, enjekte edilebilir paliperidon palmitat hastanın tedavi planına uymasını daha muhtemel kılıyor.Enjekte edilebilir bir madde kullanmak ilacın kana karışacağını garanti ediyor. Doktorlar hastaya her gün ilacı almayı hatırlaması konusunda güvenmek zorunda kalmıyor.
Temple Üniversitesi’nin toplantılarda öne çıkarılacak çalışmalara karar veren komitesine göre, tedavi planına uymak şizofrenide çok büyük bir sorun, hastaların ılımlı bir yaklaşımla yüzde 50 ila yüzde 60’ını etkiliyor.
Doktorlar diyor ki, “Bazı hastalar hap yutma konusunda sorun yaşıyor. Yatarak tedavi gören hastaların bazıları hapları ağzında tutuyor ya da dışarıya tükürüyor. Bu yüzden enjekte edilebilir ilaçlara ihtiyacımız var. Bu alet kutusundaki yeni bir alet olacak.”
Massachusetts Hastanesi şizofreni programı araştırmacıları diyor ki, paliperidon palmitat Consta’nın dezavantajlarına çözüm olacak, hastalar her ay psikiyatrik danışma ve iki haftada bir iğne için gelmek zorunda kalıyor.
Nöral Terapi Nasıl Uygulanmaktadır?
Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ
Serdar Bey merhaba, 4-5 senedir ağrı yaşıyorum, 2 sene önce fibromiyalji tanısı konuldu ve bir kaç kez kuru iğne yapıldı. Okmeydanı E.A.H.'de teda... devamı
Şizofreni Tedavisinde En Etkili Yöntem İlaç
Ruhsal Rahatsızlığı Olanlar Toplum İçinde Tedavi Edilecek
Aylık Yapılan Bir İğne Şizofreniyi Tedavi Edebiliyor
Şizofreniyle Yaşamak
Akıl Hastalığı Tedavisi İçin Beyin Hücresi Geliştirildi