Araştırmacılar geniş kapsamlı bir çalışmanın ilk kez, yeme alışkanları, spor yapma, alkol ve sigara tüketimi gibi değiştirilebilir faktörlerin konjestif (su ve kan toplanmasıyla ilişkili) kalp yetmezliklerinde kayda değer bir etki yarattığını gösterdiğini söylüyorlar.

Kalp yetmezliği olan insanların bu hastalıktan ölme oranı yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişiyor.

Hastalık, kalp vücuda yeterli kan pompalayamadığında baş gösterir. İlaç tedavisi hastalığın seyrini yavaşlatabilir, ancak kesin bir tedavi getirmez.

Hastalıkla ilgili bulgular çok önemli bir mesajın altını çiziyor: Sağlıklı bir yaşam kalp hastalıklarını önleyebilir ve sağlığınıza genel bir katkıda bulunur.

Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir kalp

1982 ile 2008 yılları arasında, çalışmanın başında sağlıklı olan 20.900 erkek incelendi. Çalışma boyunca 1200 kalp yetmezliği geliştiği gözlemlendi.

Araştırmacılar yaşam tarzıyla ilişkili aşağıdaki altı faktörün kalp yetmezliği riskini azalttığını fark ettiler:

  • Kilonun normal sınırlarda olması
  • Hiç sigara içmemiş olmak
  • Düzenli spor
  • Ölçülü alkol tüketimi
  • Düzenli kahvaltılık mısır gevreği tüketimi
  • Bol meyve ve sebze tüketimi

Erkekler yaşam tarzlarında bu faktörlere ne kadar önem verirlerse, kalp yetmezliği riskleri o kadar azalıyor.

"Örneğin, yukarıda sayılan faktörleri içermeyen bir yaşam tarzı süren erkeklerde, yaşam boyu kalp yetmezliği riski beşte birken, yukarıdaki faktörlerden dört ya da daha fazlasını barındıran bir yaşam tarzı süren erkeklerde bu oran onda bire düşüyor,” diyor araştırmacılar.

Özer SELİMOĞLU

Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı