Sesinizi kaybettiğiniz zaman, tıbbi olarak larenjit diye adlandırılan ‘gırtlak iltihabına’ yakalanmış olabilirsiniz. Eğer konuşamadığınızı fark ediyorsanız ya da konuşurken sesinizi zorluyormuş gibi hissediyorsanız, üşütme sebebiyle fiziksel olarak düşüşe geçmişsiniz demektir.
Ancak ses kısılmasının başka nedenleri de vardır. Sesini kötü kullanan birisinin sesini kaybetmesi ya da sesinin kısılması da ayrıca çok yaygındır. Çok fazla konuşmak, bağırmak gibi sesi çok fazla yükseltmek, fazla sigara içmek ya da öksürmek; bunların hepsi ses tellerinin iltihabına sebep olan faktörlerdir.
Bazen gırtlak iltihabı (larenjit) profesyonel yardım gerektiren daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi de olabilir. Eğer sesinizi kaybettiyseniz ya da konuşurken güçlük çekiyorsanız, doktorunuza başvurun ve kanser gibi herhangi ciddi bir hastalık ihtimalini bertaraf edin. Sağlığınızla ilgilenen uzmanla konuşurken, belki kendisine, aşağıdaki metotları kullanarak rahatsızlığınızı tedavi etmenizin mümkün olup olamayacağını sormak istersiniz.
- Ses tellerinizi bir süre dinlendirin. Onları daha fazla zorlamak, sorunu sadece daha da kötüleştirecektir. Bu tür yanlış kullanımlar sesinizi kaybetmenin çok iyi bir sebebi olabilir. Sesinizi zorladığınız hissi kaybolup, normal konuşabildiğiniz zamana kadar, kesinlikle çok çok gerekli olmadıkça kimseyle sözlü iletişim kurmaya çalışmayın.
- Gırtlağı ve etrafındaki bölgeyi sürekli ıslak tutun. Çok miktarda ballı çay için ve diğer sıvıları alın. Kekik ve papatya çayı bir miktar iyileşme sağlayabilir. Kafein almayın ve o bölgede kurumaya neden olabilecek hiçbir şey tüketmeyin.
- Odanıza nemlendirici (buhar makinesi) koyun. Havadaki nem ses tellerinizin de nemli kalmasına yardım edecektir
- Sigara içmekten kaçının, sigara dumanından uzak durun ve diğer tahriş edicileri içinize çekmeyin.
- Duş alın ve duşta nefesinizi birazcık daha derin çekin. Buhar ses tellerinizi nemli tutmanıza yardım edecektir.
Ses kısıklığını nasıl düzeltebilirsiniz?
Doç. Dr. İsmail KOÇAK
hocam ,benim sesim kalın mevlithan olacağım,ama cokkötü sesim var,nasıl düzelir ,birde maliteti ne kadardır.cevaplarsanız cok memnun olurum... devamı
D Vitaminin Soğuk Algınlığını Durdurduğunun Kanıtı Yok
Larenjit Bulaşıcı Mıdır?
Larenjit Tedavisi
Larenjit İçin Evde Tedaviler
Türkiyede 50 Yaş Üstü Yetişkinler Zatürre Riskinden Habersiz